VLINDERS, HANDGEKLAP EN STRAATMUZIKANTEN

“Tout le malheur de l’homme est de ne pas savoir rester sage dans sa chambre.”
Blaise Pascal.

Om nog eens terug te komen op de chaostheorie. Een bekend voorbeeld is dat de vleugelslag van een vlinder een orkaan kan veroorzaken. Betekent dit dat we – zoals Blaise Pascal al bepleitte, maar om andere redenen – beter in onze kamer blijven en ons met onze eigen zaken bezighouden? Als we in onze salon in onze handen klappen na het beluisteren van een liedje van Tim Hardin, bijvoorbeeld Reason To Believe, is de kans misschien kleiner dat we een ramp teweegbrengen dan wanneer we een straatzanger een muntstuk geven. Of kunnen de muren van onze woningen de rampspoed niet tegenhouden? Ik weet het niet, ik ben geen chaostheoreticus en ben evenmin zinnens zo iemand te worden.
Ik heb vorige zaterdag een liedje van Tanya Donelly beluisterd, Butterfly Thing, en sindsdien houdt dat onschuldige met de vleugels slaan van vlinders me uit mijn slaap, ook al klinkt Tanya Donelly zacht en lief in dat lied. Overigens geef ik geen geld aan straatmuzikanten, om de eenvoudige reden dat er te veel zijn in Brussel. Met pijn in het hart loop ik ze voorbij en doe alsof ze niet bestaan, terwijl ze mij niet zelden weten te ontroeren met hun doorleefd gezang. In deze wereld leef ik. Binnenkort zijn de vlinders er weer. De tijd vliegt.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

%d bloggers liken dit: