PRETTY FRAULEIN – EEN GEDICHT IN PROZA

Opgedragen aan Townes Van Zandt

Het begon allemaal moeilijk. Je moest bewijzen dat je de woorden bezat. Ideeën reikten in de tijd tot voor Socrates. Boeddha’s volgelingen reden op hun rode motorfietsen naar Italië, tot helemaal in Rome, bezochten daar Caracalla’s baden, en Cinecittà in een vuile buitenwijk. Het hart van Percy Shelley rustte voor eeuwig in een boek van zand en zaad, lag begraven onder een maansteen in de Pisaanse heuvels, waarop je de liefde bedreef voor de mooie ogen van de soldaten. Pretty Fraulein!

Oog in oog met de vijand van het verdriet viel eenvoud over je land, hand en woordenschat. ‘Van een blik tot een moord’, (Zwart Beertje), kon hier nu in, net zo goed als ‘On the road (again)’, je Plechtige Communie en de hele mikmak van je uiteengespatte, verspilde leven.

Dat je er toch nog iets schoons van maakt! Dat je hogerop geraakt. Tussen zwervers, protestanten, goochelaars en beambten. Tussen komedianten die aangenaam je tijd verdrijven. En al het zachte dat er is zul je nog geduldig tot je nemen. Tot de laatste dag komt, tot de eindeloze en verblindend parelende nacht.

 

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

4 gedachten over “PRETTY FRAULEIN – EEN GEDICHT IN PROZA”

 1. Zal wel een gat in mijn cultuur zijn maar ik had nog nooit van Townes Van Zandt gehoord. Dus eerst eens geluisterd en mooi gevonden. Jouw gedicht is ook mooi.
  Groetjes !

  Like

 2. In de pubs daar in het zachte dorp Doolin (Ierland )ben ik graag geweest :3 x
  zelfs de regen daar is me lief(er is veel veranderd hoorde ik )meer beweging…..dingen die verdwenen ,zou het ezeltje er nog staan aan de brug zingen ze er nog “whiskey in the jarr “in de pubs bij het kaarslicht en de haard aan de zandweg?

  Ik las je vorige teksten en daar zag ik weer een vergelijk met mij jij op plaatsen waar ik ook was even oud en jong :wij

  Bowie in de film die ik 3x zag ,fascinerende film;

  Dankje Martin om het goede gevoel in je teksten .

  Angela

  Like

 3. Angela, Doolin, de Aran-eilanden, Roundstone en Galway waren heerlijk. De muziek klinkt nog na in mijn hoofd. Ook al is het bijna tien jaar geleden dat ik er was. Gisteren zag ik Agnes Browne van Anjelica Houston. Het is film die in Ierland speelt. Ik heb er echt bij zitten wenen, wat ik zeer zelden doe.

  Like

Reacties zijn gesloten.