LARVATUS PRODEO

In de trein lees ik een verhaal van Raymond Carver, The Compartment. Over een man die met de trein reist. Om het even waar naartoe, als hij zijn zoon maar niet hoeft te zien. Alles vergeten wil hij. Zich herinneren doet teveel pijn. Raymond Carver verwoordt telkens weer zeer genuanceerd en helder wat ik zelf soms voel.

Veel te snel moet ik hier alles noteren, hier op de zoveelste verdieping van een oud neo-klassiek gebouw in Sin City. Niemand in mijn omgeving mag het zien, mag het weten: dat ik teksten voor niets of niemand schrijf. Het is volkomen nutteloze energieverspilling. Iets onnoemelijks, lijkt het wel, een ‘tijdverdrijf’ waar zware straf op staat. Gemaskerd ga ik door het leven. Larvatus pro deo, noemde Descartes deze levenswijze. Het is tevens de naam van een Australische centrum-linkse groepsblog.

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

3 gedachten over “LARVATUS PRODEO”

  1. Het is heel moeilijk in zo’n landschap, waarin men tegenwoordig kantoren onderbrengt, te spreken van kamertjeszonde maar jij doet het toch maar. Edoch, wat volkomen nuttelos is in het algemeen belang is dat niet altijd in een hoger belang.

    Like

  2. Het is nutteloos omdat het geen nut heeft. Maar het is niet betekenisloos en evenmin waardeloos. ‘Het’. De energiebesteding is natuurlijk niet nutteloos. Ik bekeek het even door de ogen van de ‘nuttigheids- en doelmatigheidsdenkers’, de militairen en de managers.

    Like

  3. marc, eigenlijk was ‘larvatus prodeo’ ook een betere naam voor mijn weblog geweest, zit ik zo te denken. want ik ben toch helemaal geen hoochie coochie man, dat is toch pure bluf, en ik speel nooit poker.

    Like

Reacties zijn gesloten.