WAAROM KIEZEN MENSEN ERVOOR OM VERBLIND EN ONDERDRUKT TE WORDEN?

De politieke wereld heeft het graag over anti-politiek in verband met burgers die op extreemse-rechtse partijen zoals Vlaams Blok en Front National stemmen. Maar zou je van mensen die anti-politiek denken niet verwachten dat ze reikhalzen naar echte politiek, naar meer politiek, gemeenschap, gemeenschapszin, een werkelijke ‘polis’, etcetera, dat ze vooral behoefte hebben aan een uitgesproken, duidelijke, transparante democratie? Dat ze verlangen naar politici en politiek met een menselijk gezicht. Mensen met ogen in en oren aan hun hoofd.

Waarom zouden mensen die zich afkeren van de traditionele partijen (inderdaad traditioneel, ook al hebben ze, zoals de banken, hun namen veranderd) stemmen voor anti-politieke partijen bij uitstek? Partijen waarbij het alleen maar om negativiteit en naakte macht gaat, partijen bevolkt door anti-politici, heerschappen die nog nooit naar de woorden van een ‘gewone’ – en zeker niet van een ‘ongewone’ – mens hebben geluisterd en die geen enkel besef hebben van wat het is in de wereld te zijn en zorgen te hebben. Waarom zouden zulke zogeheten anti-politieke burgers hun stem geven aan degenen die precies belichamen wat zij vrezen, aan degenen die hen een ‘ideologie’ willen opdringen van wreedheid, haat, afgunst en een absoluut onbehagen in de cultuur?

 

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

2 gedachten over “WAAROM KIEZEN MENSEN ERVOOR OM VERBLIND EN ONDERDRUKT TE WORDEN?”

  1. Waarschijnlijk omdat niemand het bos door de bomen ziet, en binnenkort is er geen bos meer ! Zoals er geen winter meer is, weg met de winter, die ene de winter mag weg uiteraard. Mensen denken niet verder, afgunst van de toekomst, het taboe van de toekomst is toekomst, n iemand is daar mee bezig, enkel van vreemdelingen die buiten moeten en geweld en … . Mensen moeten eens zien dat dit allemaal niet meer kan of er zal geen ‘vlaanderen’ meer zijn om voor te strijden, en zeggen dat dat een ver van mijn bed show is ? Die zure regen valt op Uw hoofd, die warmte brengt tropische muggen nu hier NU, de stijging van het water is bezig ! NU overal , zelfs in vlaanderen waar eerst vreemdelingen weg moeten en dan eens kijken wat doen we met de natuur ?
    GROETEN en groene jongen, maar geen GROENe jongen !

    Like

  2. Volledig met je eens. Weinigen denken aan de toekomst. Het is ieder voor zich en zoveel mogelijk hyperconsumeren. Wie denkt nog aan afval. Wat we hyperconsumeren is op zich al afval.
    Ik vind het ook goed dat je deze problemen in een ruime context plaatst.

    Like

Reacties zijn gesloten.