BLAUWSEL

georges simenon,was,blauwsel,kinderjaren,boeken,dick bruna

Toevallig toch weer. Onlangs zat ik tijdens het avondmaal met Laura te praten over blauwsel. Je hebt zo van die gesprekken waarbij van de hak op de tak wordt gesprongen. We hadden het er opeens over hoe onze moeders blauwsel gebruikten in de wastobbe. Ja, in die dagen werd de was nog in een wastobbe gedaan. Dat blauwsel diende om het linnengoed zo wit mogelijk te krijgen, voordat het gebleekt werd op het gras (als er gras was). Als kleine jongen vroeg ik mij af hoe dat blauwsel het linnen wit kon maken. (Overigens associeerde ik het blauwsel van mijn moeder met het blauwe krijt dat mijn vader gebruikte bij het biljarten. Het blauw van het labeur tegenover het blauw van het plezier.) Ik ben nooit te weten gekomen hoe het mogelijk was: ik ben volwassen geworden. Op een dag is het vragen stellen opgehouden; hoewel de vragen nu ik ouder word opnieuw de kop opsteken…

Vanmorgen in de metro sloeg ik De blauwe kamer van Georges Simenon open en daar stond het, op pagina 6 al: “Hij moest zo’n vijf, zes jaar zijn en hij vroeg zich af door welk wonder de blauwe kleur het linnen wit kon maken.” Ik heb trouwens de indruk dat ik dit boekje graag zal lezen. Jammer dat het zo vlug uit zal zijn. De troost is echter dat er nog veel andere boeken van Simenon bestaan. Maar mag ik mijn tijd wel aangenaam verdrijven? Zal al niet spoedig de filosofie mij weer tot de orde roepen?

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

8 gedachten over “BLAUWSEL”

 1. Jij hebt meer gelukt, met Simenon. Ik ben, echt waar, deze morgen net begonnen met De Blauwe Hand, van Edgar Wallace, lekker oerdegelijk Britse spanning maar er wordt geen was in gemaakt die nadien naar de bleekhof gaat op het gras. Vemaak je maar en hou de filosofie buiten. De beste verpozing is ons aangenaam, het moeilijke geworstel met levensvragen is ons vreemd: van wie zou zo’n wijsheid kunnen komen?

  Like

 2. potverdikke, op de aran islands geweest martin, zie ik net hiernaast (waarvoor rechterkolommen al allemaal niet goed zijn). die in galway bay? zalig, niet? ik ben ook écht een eilandman.

  Like

 3. Dag Marc! Ik geloof dat ik De blauwe hand (Prisma pocket) gelezen heb toen ik zo’n jaar of twaalf was. Wat later ontdekte ik de Zwarte Beertjes. Ik las alle Zwarte Beertjes die ik kon vinden. Vooral Simenon, Charteris en Fleming. Toen ik filosofie studeerde heb ik die allemaal verkocht, samen met stapels van het weekblad Kuifje, in een winkeltje aan de Magdalenakerk. Met de opbrengst kocht ik brood en jam en babyvoeding. Nu vind ik het jammer dat ik die boekjes niet meer kan betasten en bekijken en zo meer.

  Is dat van Confucius misschien? Het klinkt zo Oosters. Het lijkt me niet iets van Gene Bervoets, hoewel het bij zijn levensstijl lijkt te passen.

  Like

 4. ja, in 1997, als ik me nog goed herinner. ik had net een lange herstelperiode achter de rug, nadat ik bijna was doodgeklopt, op een mooie zomeravond in een brusselse straat (kiekenmarkt). ik ben nooit zo dicht bij de dood geweest.
  in ierland herleefde ik daarna, of liever, mijn leven herbegon. ik heb prachtige herinneringen aan roundstone, doolin (heerlijke muziek in de pubs), galway en vooral de aran islands (Inis Mór en Inis Meáin en Inis Oírr). John M. Synge heeft er een degelijk boek over geschreven. Ik wil er zeker nog eens terugkeren.

  Like

 5. Van oudsher was de grondstof voor het blauwsel cobalterts. De beste cobalt kwam uit Saksen. Deze winplaats leverde een gecontroleerde kwaliteit. Er waren meer winplaatsen in Europa, maar deze leverden een slecht en inconstant produkt. Cobalterts bevat nogal wat vervuilende stoffen zoals arsenicum en zwavel. Het cobalt moest vele keren gemalen, gebrand, opgelost en ingedampt worden, voor de gewenste zuiverheid bereikt werd.

  Like

Reacties zijn gesloten.