GENETICA

Stephan vertelde mij onlangs het volgende. “Ik ben een afstammeling van een familie waar bij één tak de verbeelding zeer sterk ontwikkeld was en bij de andere tak hadden temperament, opvliegendheid en zelfs een neiging tot agressie de overhand. Die beide elementen zijn in mij verenigd. Hoe kan het ook anders. Niemand ontsnapt aan de wetten van de genetica.
Ondanks het feit dat ze zelf zulke neigingen hadden, zij het sterk afgezwakt, maakten mijn ouders zich veel zorgen over me. Steeds wilde ik mijn wil doordrijven. Mijn wildste dromen moesten werkelijkheid worden, zoniet werd ik onhandelbaar.
Mijn jeugdvrienden hadden het vaak moeilijk met me. Als ze me niet gehoorzaamden gunde ik hen geen blik meer waardig. Bij al onze escapades, in al onze avonturen moest ik de leider zijn en daarmee basta. Mijn ouders waren te zwak om mij te kunnen temmen. Hoe meer pogingen ze deden hoe groter mijn triomfen werden. Al gauw was mijn wil wet. Niemand had nog iets over me te zeggen. Ik was nog geen zestien en ik ging al waar mijn passies mij voerden. Niets kon mijn driften aan banden leggen. Hoeveel schade ik anderen en mezelf ook toebracht, het veranderde niets aan mijn bestaan.”

Er viel een lange stilte. Ik schonk nog wat wijn in. De rest vertel ik je op een andere avond, zei Stephan. Laten we nu nog maar een spelletje whist spelen.

[Met veel dank aan Edgar Allan Poe.]

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

3 gedachten over “GENETICA”

  1. Wat komt Luc Tuymans ineens doen in je lijst van personen aan wie je je blog opdraagt? Luc is een fremdkörpfer in je rijtje, geen schilder maar een figurant, zij het een die succes haalt.
    De erfelijkheid: waar beginnen de wetten? Stamboomonderzoek. Waar eindigen ze en hoe? Soms volstaan enkele speldeprikken – accupunctuur bijvoorbeeld – of een kuur met pakweg paddestoelen. Seppe daarentegen heeft een boom opgezet, een stamboom, bij wijze van boompje tegen het bloeden. Totaal niet wetenschappelijk. Je zou voor minder een stilte laten vallen.

    Like

  2. marc, luc tuymans staat al een tijd in die lijst. in porto zag ik nog werk van hem uit de jaren tachtig. voor mij is het geen figurant, maar een belangrijk schilder. overigens moet je je over die lijst niet al te veel zorgen maken. die verandert wel weer, zoals het weer.

    in verband met die stilte heb je volkomen gelijk. als je op de link klinkt, zie je dat deze tekst een 19de eeuwse oorsprong heeft. aan de basis ligt een notoir dronkaard. ik probeer mijn tongue nu in cheek te houden.

    Like

Reacties zijn gesloten.