FEESTZALEN, CAFES EN KAMERTJES

Ik heb een duivels oorkussen voor je meegebracht, zei ze. Ja, dat kan ik wel gebruiken, zei ik, en nu nog een devil’s haircut. Er staat anders niet veel meer op, zei ze. Nee, er staat niet veel meer op, zei ik, maar een devil’s haircut behoort toch nog tot de mogelijkheden. Dat oorkussen mocht wel, want had ik mijn week niet in ledigheid doorgebracht? Oordeel zelf maar. Maar oordeel alleen over wat ik me er van herinner. Overigens, waarom zou je eigenlijk oordelen? Het is het leven zoals het is, daar valt niet veel anders over te zeggen. ’s Morgens sta je op en ’s avonds ga je in bed en voor niets gaat de zon op.

Maandagavond, na de dagtaak, had ik met mijn Antwerpse vriend Theo afgesproken in café PP, waar we wat bier dronken. We aten kalfsvlees à la saltimbocca, lekker bereid, bij één van mijn favoriete Italianen, aan de Plattesteen. Daarna begaven we ons naar de AB voor het concert van Misia, de wonderlijke diva uit Porto. Begenadigde zangeres, begenadigde muzikanten. Het eerste deel was sobere fado gezongen door een in een lange zwarte jurk gehulde Misia, sereen en op blote voeten. Ze gaf veel uitleg bij de liederen, wat de verstaanbaarheid uiteraard ten goede kwam. Fado is droevige muziek, maar Misia heeft een bijzonder humoristische kant, waardoor een mooi evenwicht ontstaat tussen de zang en het gesproken woord. In dat opzicht deed ze me aan de diepbetreurde Townes Van Zandt denken, die de meest wanhopige songs, zoals Nothing en Waiting Around To Die, kon afwisselen met hilarische gesproken intermezzo’s. De beste galgenhumor die ik ooit heb gehoord, die van Townes.

Na de pauze keerde Misia terug in een elegant zwart mantelpakje, op hoge hakken en duidelijk bereid tot enige frivoliteit. Het publiek werd ten dans uitgenodigd in een hotelkamer in het Drama Box Hotel. Zo mochten we het ons voorstellen. Hulpmiddel: op de achtergrond een foto – in de stijl van Sophie Calle – van de hotelkamer; op het bed een ouderwetse, rode telefoon. Misia zong fado’s, bolero’s, tango’s, meestal in het Portugees, maar ook in de taal van haar moeder, het Spaans, en één keer, voor een lied van de tragische Dalida, in het Frans. Misia kreeg een staande ovatie. Nu, precies een week later hoor ik nog steeds haar pure en dramatische stem en het indringende, melancholische geluid van de Portugese gitaar.

Dinsdagmiddag hadden we een personeelsfeestje. Daar valt niet veel over te zeggen, behalve dat we een ‘studiebezoek’ brachten aan de VRT. Een gebouw waar ik in mijn jeugd voor werd klaargestoomd, maar waar ik om velerlei redenen aan verzaakt heb. Ik zag Kurt Van Eeghem door de gang schrijden. Laura luistert graag naar zijn programma. Zelf zet ik nooit de radio aan. Het hoogtepunt van het bezoek was de set van FC De Kampioenen. What a dump, zou Elizabeth Taylor zeggen. Ik kreeg er meteen een niesbui: het bed van Carmen was niet opgemaakt. Moet dit de smaak van de doorsnee Vlaming voorstellen? Ik vrees het een beetje. Gelukkig heb ik van de serie nog geen enkele aflevering gezien. Tot slot mochten we ook even de studio van de Rode Loper binnen. Er werd ons meegedeeld dat een blauwe achtergrond onzichtbaar werd gemaakt dank zij allerlei technologische snufjes, en dat de kijker thuis dan kleurige cirkels te zien krijgt. Je mag alleen geen blauwe kleren dragen, want dan word je onzichtbaar. Hello Jim! Ik zat te reikhalzen naar die rode loper, maar die viel niet te bespeuren. Ook dat programma heb ik nooit op televisie gezien, ook niet die psychedelische cirkels, ook niet de presentatrice, Jasmine of zo. De groep Clouseau, de Vlaamse Beatles, kan mij evenmin bekoren. Ik weet trouwens niet precies waarom ik een verband leg tussen een rode loper en de broertjes Wauters.

Dinsdagavond zat ik met mijn lieve vriendin Inge in café Cirio. Het is mijn geliefkoosde plek om af te spreken. Er wordt slechte wijn geschonken en nog slechtere half en half, maar er hangt altijd een soort van hartstocht in de lucht. Ik denk dat Misia zich er goed in haar vel zou voelen. In een hoek van het café was die avond een dame onwel geworden. Haar gezellin riep dat er een ambulance moest komen. Beide dames waren zeer dronken; ze leken een tragisch leven te leiden. Het was een aangrijpend, triestig tafereel, meer nog doordat nogal wat mensen in de Cirio met deze zielige mensen zaten te lachen, zij het niet al te luid. Ongeveer een half uur laten betraden de verplegers de gelagzaal. De oude vrouw, met felle rode lippen en een blik die gaten in de ziel brandde, werd op een brancard gelegd en naar buiten gedragen; de andere dame, waarschijnlijk haar dochter, liep er jammerend achter, mamie, mamie! In het café lachte niemand meer, de meeste klanten waren al vertrokken. Er hing een sterke geur van urine.
De rest van de avond verliep vrolijker. Inge en ik dronken witte wijn in de AB, waar nog maar eens feest werd gevierd. Ook aasden we op hapjes. Na een uur of zo dronk de witte wijn ons. Ik weet niet meer met wie we allemaal praatten, wie een glas stuk liet vallen en wie Nick Lowes I love the sound of breaking glass begon te declameren. Wel weet ik nog dat ik melancholisch werd toen we herinneringen aan Lucca oprakelden. Zulke mooie zomer zullen we nooit meer meemaken, zei ik. Ik voelde mij in de zieke melancholicus Leopardi veranderen en dat wilde ik voor geen geld van de wereld.
Toen Inge al naar huis was – zij houdt zich zeer stipt aan haar tijdschema’s, wijn of geen wijn – geraakte ik in gesprek met een stel jonge Limburgers. Limburg is de coolste plek van België, bleef het meisje zoooo lang herhalen tot ik haar gelijk moest geven, hoewel ik er sinds 2001 niet meer geweest ben. Vijf jaar, dat is een lange tijd. Maar ik vermoed dat het Limburgse meisje de waarheid sprak. Bovendien zijn er twee Limburgen, als de ene provincie tegenvalt, kun je het nog altijd in de andere proberen.
Van de AB begaf ik mij op een onbestemd uur met een groepje betrouwbare nachtraven naar Le Coq. Twee meisjes in het gezelschap zongen onophoudelijk. Ook een drankje bestellen deden ze al zingend. Het was alsof ik in Les parapluies de Cherbourg was beland. De situatie was bijna even mooi als in die film. Ze hielden echt niet op, behalve om af en toe een slokje van hun wijn te nemen. Toen ik in de taxi naar huis zat hoorde ik nog steeds hun jonge, vibrerende stemmen, Purple Rain, Yesterday, Nights In White Satin.

Woensdag heb ik in bed gelegen. Ik voelde me ziekjes. Sombere gedachten joegen als de wind buiten door mijn hoofd. Koortsige taferelen verjoegen schuldgevoelens en depressie en vice versa. Ik lag te woelen in mijn bed en piekerde over het ouder worden. Hoe je lijdzaam moet ondergaan dat je, vooral op het werk, stilaan wordt uitgesloten vanwege je leeftijd. Maar je wordt van alle kanten aangespoord om langer en harder te werken. Er moet een zilverfonds worden aangelegd! Oudere werknemers zijn waardevol, vanwege hun ervaring en hun inzicht. Dat is het officiële discours. In werkelijkheid zitten bepaalde jonge arrivisten ongeduldig te wachten tot je er eindelijk de brui aan geeft of de pijp uitgaat. Sommigen, vooral intelligente jongeren, respecteren je juist omdat je ouder bent, omdat je de meest verbluffende periode van de twintigste eeuw hebt meegemaakt, ze weten dat ze wat van je kunnen leren, voor hen is het duidelijk dat je niet opeens minderwaardig bent omdat je ouder wordt; anderen vinden dat dat allemaal niets te betekenen heeft en lachen je erom uit. Dit is de beste tijd die er geweest is, zeggen ze. Ik heb nooit een slechtere tijd gekend als deze. Maar ik ben na de oorlog geboren. Ongetwijfeld zijn er nog slechtere tijden geweest. De geschiedenis is een aaneenschakeling van schandalen en bloedbaden.

De rest van de week heb ik heb films zitten bekijken. Met The Big Lebowkski heb ik nog eens goed gelachen. In een gesprek met David Lynch op de VPRO werden hem vooral domme vragen gesteld. De monotonie van zijn antwoorden verbaasde me niet echt. In bijna elk antwoord kwam het woord ‘droom’ voor. Voor David Lynch is pas iets waardevol als het hem tot dromen aanzet
Een werk van Edward Hopper bijvoorbeeld, of Elvis Presley die in de Sun opnamestudio even op de canapé gaat liggen voor hij de rock & roll ‘uitvindt’ – alsof er daar een psychoanalyse moest gebeuren. Als Elvis weer opveert uit de canapé is de zaak voor elkaar: That’s Alright Mama! Buikschuddend heb ik gelachen met de onovertroffen antiheld WC Fields. Ossessione is een vroeg meesterwerk van de marxistische aristocraat Luchino Visconti. Het is een film waarin de mannelijke lichamelijkheid centraal staat, ook al gaat het over een femme fatale. De blik van de vrouw is een voorwendsel om het bijna tot dierlijkheid herleide lichaam van de man te tonen. Overigens is het verschil van Visconti’s versie van The Postman Always Rings Twice met de andere verfilmingen dat de man geen escapade maakt met een andere vrouw, maar met een intelligente, mooie jonge man. Die mooie, jonge man is een metafoor voor de vrijheid en voor het reddende gebaar. De femme fatale is de lokroep van de gebondenheid, de verzekering en de dood. Nog een meesterwerk is A Place In The Sun van George Stevens, met Elizabeth Taylor, Shelley Winters en Montgomery Clift. The Clash heeft erover gezongen in The Right Profile. Montgomery Clift was een beetje een held voor de punks. Zelfvernietiging stond hoog aangeschreven bij die generatie. Die young, stay pretty. Wellicht hadden zij het al zien aankomen dat ouder worden maar niets is in deze tijd. Joe Strummer heeft net op tijd de pijp aan Maarten gegeven. Wie meer wil weten over A Place In The Sun beveel ik de film zelf aan, en een boek over George Stevens. Het is een film die veel twijfel zaait aangaande goed en kwaad. Bijvoorbeeld: hoe kun je iemand juist beoordelen? En meer nog: hoe kun je iemand veroordelen?

Donderdag en vrijdag heb ik hard gewerkt. Werken is vermoeiend, zoals het leven zelf. Na een dergelijke dagtaak kan ik niet veel anders meer dan een film bekijken, en zelfs dat lukt me niet altijd. Soms raak ik niet veel verder dan eten en drinken. Maar dat maakt niet uit. Er komen wel weer andere dagen, voor nieuwe ernst en nieuwe vrolijkheid. Nog een beetje geduld en een paar kleine inspanningen, vrienden!

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “FEESTZALEN, CAFES EN KAMERTJES”

 1. Mag ik vragen wat je professionele bezigheden dan wel zijn? Ik ging er blijkbaarverkeerdelijk van uit dat jij full time lezer/ kijker/schrijver was.

  Like

 2. Eva, ik vind dat een moeilijke vraag om te beantwoorden. In zekere zin ben ik full time lezer, kijker en schrijver. Soms speel ik ook nog wat gitaar, drie akkoorden, zoals de punks. Voor mijn ‘beroep’ moet ik veel grijze lectuur lezen, wat me te vaak hoofdpijn bezorgt. Soms beschouw ik dat als een soort veroordeling zonder dat ik een misdaad heb begaan, te vergelijken met Kafka’s Proces. Ik zou aan die veroordeling alleen maar kunnen ontsnappen door de (relatieve) armoede op te zoeken.
  Een nevenvraag is wat het echte beroep is, de ‘dagtaak’ of het ‘dichterberoep’ (zoals Hölderlin het noemt).

  Like

 3. Dichterberuf

  Des Ganges Ufer hörten des Freudengotts
  Triumph, als allerobernd vom Indus her
  Der junge Bacchus kam mit heilgem
  Weine vom Schlafe die Völker weckend.
  Und du, des Tages Engel! erweckst sie nicht,
  Die jetzt noch schlafen? gib die Gesetze, gib
  Uns Leben, siege, Meister, du nur
  Hast der Eroberung Recht, wie Bacchus.

  Nicht, was wohl sonst des Menschen Geschick und Sorg’
  Im Haus und unter offenem Himmel ist,
  Wenn edler, denn das Wild, der Mann sich
  Wehret und nährt! denn es gilt ein anders,

  Zu Sorg’ und Dienst den Dichtenden anvertraut!
  Der Höchste, der ists, dem wir geeignet sind
  Daß näher, immerneu besungen
  Ihn die befreundete Brust vernehme.

  Und dennoch, o ihr Himmlischen all und all
  Ihr Quellen und ihr Ufer und Hain’ und Höhn
  Wo wunderbar zuerst, als du die
  Locken ergriffen, und unvergeßlich

  Der unverhoffte Genius über uns
  Der schöpferische, göttliche kam, daß stumm
  Der Sinn uns ward und, wie vom
  Strahle gerührt das Gebein erbebte,

  Ihr ruhelosen Taten in weiter Welt!
  Ihr Schicksalstag’, ihr reißenden, wenn der Gott
  Stillsinnend lenkt, wohin zorntrunken
  Ihn die gigantischen Rosse bringen,

  Euch sollten wir verschweigen, und wenn in uns
  Vom stetigstillen Jahre der Wohllaut tönt
  So sollt’ es klingen, gleich als hätte
  Mutig und müßig ein Kind des Meisters

  Geweihte, reine Saiten im Scherz gerührt?
  Und darum hast du, Dichter! des Orients
  Propheten und den Griechensang und
  Neulich die Donner gehört, damit du

  Den Geist zu Diensten brauchst und die Gegenwart
  Des Guten übereilest, in Spott, und den Albernen
  Verleugnest, herzlos, und zum Spiele
  Feil, wie gefangenes Wild, ihn treibest.

  Bis aufgereizt vom Stachel im Grimme der
  Des Ursprungs sich erinnert und ruft, daß selbst
  Der Meister kommt, dann unter heißen
  Todesgeschossen entseelt dich lässet.

  Zu lang ist alles Göttliche dienstbar schon
  Und alle Himmelskräfte verscherzt, verbraucht
  Die Gütigen, zur Lust, danklos, ein
  Schlaues Geschlecht und zu kennen wähnt es

  Wenn ihnen der Erhabne den Acker baut
  Das Tagslicht und den Donnerer, und es späht
  Das Sehrohr wohl sie all und zählt und
  Nennet mit Namen des Himmels Sterne

  Der Vater aber decket mit heilger Nacht,
  Damit wir bleiben mögen, die Augen zu.
  Nicht liebt er Wildes! doch es zwinget
  Nimmer die weite Gewalt den Himmel.

  Noch ists auch gut, zu weise zu sein. Ihn kennt
  Der Dank. Doch nicht behält er es leicht allein,
  Und gern gesellt, damit verstehn sie
  Helfen, zu anderen sich ein Dichter.

  Furchtlos bleibt aber, so er es muß, der Mann
  Einsam vor Gott, es schützet die Einfalt ihn,
  Und keiner Waffen brauchts und keiner
  Listen, so lange, bis Gottes Fehl´ hilft.

  Friedrich Hölderlin (1770-1843)

  Like

 4. In zoverre ‘professionele bezigheden’ ‘beroep’ betreft, impliceert dat binnen de menselijke (Nederlandstalige) gemeenschap vrij ondubbelzinnig ‘bezigheid waarmee men normaliter de kost verdient’. D.w.z. dat de vraag naar professionele bezigheden in deze toch echt niet zo’n aartsmoeilijke bestaansvraag kan zijn, alsook dat de vraag naar ‘het echte beroep’ niet aan de orde is. Waar men zich bij voorkeur mee identificeert en in hoeverre dat compatibel is met de noodwendigheden van het alledaagse praktische – d.w.z. geëngageerde en existentieel doorleefde – leven, is natuurlijk een andere zaak.

  Like

 5. Ik lees en lees hier veel, veel leven. Wereldvreemd zei je? Ik vind van niet.
  Hölderlin. Duidelijker kan niet, zelfs al is het in het Duits.
  Martin, ik heb dit gedicht in een boek. Andere titel en slechts 2 strofen. De tweede strofe is bovendien anders. Verwarring? Onvolledig in mijn uitgave van het Davidsfonds?
  Hier, bij jou, staat een heel verhaal. Ik dank je.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: