VERTAALD VLEES

De lezers van Brussel Deze Week kennen dit al. Maar ik vermoed dat niet iedereen dat krantje leest. Er stond deze week een artikel in over het OCMW van Koekelberg, meer bepaald over de vindingrijkheid van de vertaler van de instelling.

Hier volgen enkele voorbeelden van vertalingen uit het Frans, bestemd om bestellingen te plaatsen bij Nederlandstalige slagers:

Bouilli sans os: gekookt zonder os.
Sauté de porc au filet: sauté van varken aan het net.
Rôti carré porc milieu sans os: gebraad van vierkant varken zonder beenderen.
Pied porc en gelee filet pur: voet van varken in bevroren zuiver net.
Langue de boeuf: taal van rundvlees.
Filet agneau entier: net lam in gehele staat.
Roulade volaille fines herbes: rollade van kip met fijn gras.
Escalope à la reine: schnitzel aan de koningin.
Américain nature: natuurlijke Amerikaan.
Américain préparé: voorbereide Amerikaan.
Champignons à la grèque: paddestoelen aan de Griek.

Vanuit dit vrolijk vlezig vertaalbureau neem ik voor enkele dagen afscheid. Mijn eigen never-ending-tour voert me voor een week naar Porto. Over acht dagen ben ik terug, met een gezwollen lever en een rode neus. Mocht je mij ondertussen toch nodig hebben is het niet moeilijk om me te vinden: ik logeer in het Trip Hotel. Zij het verkleed als voorbereide Amerikaan.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “VERTAALD VLEES”

 1. Ze is de laatste tijd ook nogal chagrijnig in haar interviews: midlife-crisis of menopauze, wie weet?

  Btw, wij zagen zaterdag Stijn, de Vlaamse Prince, aan het werk in Bota, wat een funky klasse, een witte neger.

  Like

 2. Terwijl het op de eetkaarten bol staat van staande uitdrukkingen (en ui rukkingen of rukkringen) slaagt het OCMW erin er een soepje (voor de armen) van te maken dat qua onsmakelijkheid hoge toppen scoort. Het OCMW van Koekelberg (ja dat van Koekelberg) houdt zijn agenda niet eens verborgen. Een punt dus voor transparantie. Weet smakelijk. Goede reis daar in Portugal.

  Like

 3. je hebt precies geen ‘zittend gat’ hé martin, waarschijnlijk heb jij het rusteloze bloed van zwervende nomaden door je aderen stromen, de ziel van Roald Amundsen heeft een nieuwe thuis gevonden.
  marco ‘zuid’ polo

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: