ALLEN TOUSSAINT: FREEDOM FOR THE STALLION

allentoussaint

Big ship’s a-sailing, slaves all chained and bound,
Heading for a brand new land that some cat said he upped and found.
Lord, have mercy, what you gonna do about the people who are praying to you?
They got men making laws that destroy other men,
They’ve made money “God”
It’s a doggone sin.
Oh, Lord, you got to help us find the way.

Some sing a sad song
Some got to moan the blues
Trying to make the best of a home
That the man didn’t even get to choose
Lord, have mercy, how you gonna be with people like John and me
They’ve got men building fences to keep other men out
Ignore him if he whispers and kill him if he shouts
Oh, Lord, you got to help us find the way
Oh, Lord, you got to help them find the way
Oh, Lord, you got to help us find the way.”

Schitterend, vrolijk concert van Allen Toussaint, gisteravond in de AB. Een beetje een terugblik op een zeer gevuld scheppend leven. Ik heb de hand van de grootmeester mogen drukken.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

7 gedachten over “ALLEN TOUSSAINT: FREEDOM FOR THE STALLION”

 1. dit maakt zelfs een diepe indruk op mijn scherm.

  Heel erg moet dat geweest zijn, van Katrina en van de Steinway en van al die muziek.

  Like

 2. freedom for the stallion zou je bijna profetisch kunnen noemen. toussaint schreef het lied in de jaren zestig, maar er wordt al in verwezen naar de muur van schaamte die bush & zijn trawanten optrekken tussen mexico en de vs.

  Like

 3. ja, beste evy en marlon, en wat ook opviel was de opgewektheid van de man, om niet te zeggen vrolijkheid. en dat in weerwil van de algemene tragedie die New Orleans trof, zijn geboortestad waar hij met hart en ziel van houdt – en in weerwil van de persoonlijke tegenspoed van Allen Toussaint zelf.

  Like

 4. Vreemd, nou ja, echt wel vreemd bij die reacties is dat iemand van een zwarte medemens niet kan verwachten dat hij beschaafd en vrolijk, ja gelukkig kan zijn. Terwijl hier, aan de blanke kant, schagrijn overheerst. Mijn vrouw vindt zelfs dat we nog uitsluitend naar concerten met negermuzikanten zouden moeten gaan. Soms denk ik dat zelfs Raymond vanhet Groenenwoud of Bono ergens negers zijn. Touissant vieren op allerheiligen, soms kan een woordspeling wonderen verwekken.

  Like

 5. marc, ik vind het helemaal niet vreemd dat een zwarte medemens gelukkig is, ik heb zelfs de indruk dat zwarten meer tot geluk in staat zijn dan blanken.
  wat ik bedoelde en ook schreef was dat het toch wel van een grote morele kracht getuigt als je opgewekt en onderhoudend kunt zijn als je je huis, je piano, ja eigelijk alles kwijt bent geraakt, en als je stad voor een groot deel verwoest is. ik denk dat velen zulke tegenspoed niet eens te boven zouden komen, zwarten noch blanken.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: