WACHTEN OP ALLEN TOUSSAINT

allen toussaint,soul,namen,new orleans,rhythm and blues,pop,foto,martin pulaski,elpees

Gespannen zit ik af te wachten. Koortsachtig bijna. Het is een aangename spanning, een positieve koortsachtigheid. Vanavond zie ik een van de grootmeesters van de soul en rhythm and blues aan het werk, een van mijn helden, een van de beste songschrijvers van zijn generatie: Allen Toussaint, uit New Orleans. Op de dag van alle heiligen, dat kan alleen maar een groot feest voor de ziel worden. Maar versta me niet verkeerd, ik heb me niet bekeerd. Het is een goddeloze ziel waar ik het nu – en eigenlijk altijd – over heb.

Met deze temperatuur wordt het zeker geen southern night, maar dat geeft niet. En wat geeft het dat ik nu geen namen noem van de tientallen zangers en zangeressen voor wie Allen Toussaint songs heeft gecomponeerd? Misschien doe ik dat later toch nog, na middernacht, of morgen, als ik nog volop zal nagenieten. Ook al wordt dat namen noemen mij niet door iedereen in dank afgenomen, alsof elke naam die ik noem niet uit mijn hart komt, alsof ik jullie wil overbluffen met mijn zogenaamde eruditie. Ik kan alleen maar zeggen dat het louter en alleen om bewondering gaat. Ik heb altijd al mijn bewondering met zoveel mogelijk mensen willen delen. Tot mijn laatste snik zal ik dat blijven doen. En – figuurlijke – boomschorsbootjes snijden met mijn pennenmesje.

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

6 gedachten over “WACHTEN OP ALLEN TOUSSAINT”

 1. ik zie dat ik door te snel te willen zijn nogal wat foutjes heb getypt. Even verbeteren :
  ‘Amuseer je vanavond. Binnenkort nog eens feest voor je denk ik. Op 3 november komt Lucinda Williams naar de AB en die vond je ook wel goed dacht ik.’ Voila!

  Like

 2. ja, het was mooi, dank je portishoofd en ev. ik heb de grootmeester zijn hand geschud en had tranen in de ogen bij ‘Freedom For The Stallion’ (zie tekst hierboven).

  Like

 3. Doen, Martin, die lijst maken van zangers & zangeressen die Toussaint brengen. Zelf was ik onder de indruk van de fragmenten uit die lijst die hier en daar opdoken. Wie dat erudiet vindt, hooggeleerd, vergeet dat een beetje geleerdheid tot ons samenlevingsproject behoort en dus niet met de grond moet worden gelijkgemaakt. Onze samenleving is een kennismaatschappij, laat ons dus kennis maken met je lijst.

  Like

Reacties zijn gesloten.