NIEUWE BEKENTENISSEN VAN EEN CONSUMENT

rousseau

Toen ik op 8 maart vorig jaar met deze weblog van start ging had ik de eerste zinnen uit Rousseaus Bekentenissen voor ogen: “Ik ga iets ondernemen dat nooit eerder is gedaan en dat, als het eenmaal is uitgevoerd, niet zal worden nagevolgd. Ik wil aan mijn medemensen een mens laten zien zoals hij werkelijk is en die mens, dat ben ik zelf.” Wat voor Rousseau mogelijk was geweest, moest voor mij ook mogelijk zijn, vond ik. Inmiddels zijn we anderhalf jaar later… Ben ik even eerlijk geweest als Rousseau? Heb ik me laten zien zoals ik werkelijk ben? In het begin maakte ik alleen gebruik van woorden, een paar maanden later is er flickr bijgekomen, waardoor ik mijn autobiografie ook kon illustreren. Voortdurend moest ik op mijn hoede zijn om toch maar niet de grens tussen openhartigheid en exhibitionisme te overschrijden. Ik wilde laten zien wie ik was zonder mijn intimiteit prijs te geven. Dat zal wel een paradox zijn, denk ik nu. Ik wilde praten over mijn geluk en mijn ongeluk, over mijn gezondheid en mijn kwalen. (Op dit ogenblik kan ik nauwelijks schrijven van de pijn. Ik heb opnieuw een opflakkering van het ‘irritable bowel syndrome’, een ziekte die ik niemand toewens. Bij nader inzien wens ik niemand om het even welke ziekte toe.)

Tijdens het ontbijt zat ik mij weer eens af te vragen waar mijn consumptiedrang vandaan komt. Ik zie nu dat mijn eerste notitie in dit elektronisch dagboek daar ook al over ging. “Kopen om te ontsnappen”, schreef ik. “Mijn huis staat vol oud, waardeloos papier.” Sindsdien is er veel nieuw waardeloos papier bijgekomen. En niet alleen papier! Aan wat wil ik ontsnappen? Wellicht aan het besef dat het leven kortstondig is. Aan de angst voor ziekte en dood. Aan de zekerheid dat de beste jaren van mijn leven voorbij zijn. Ook al zijn de dingen die ik koop vanuit economisch gezichtspunt waardeloos, toch zullen ze zeer waarschijnlijk langer bestaan dan ik. Ook hier zit weer iets paradoxaals in. Want hoe meer ik mij omring met boeken en films en muziek hoe moeilijker het zal zijn om er afstand van te doen en om afscheid te nemen van het leven. Al dat papier en plastic, waarop en waarin eeuwigheid vervat zit, is mij dierbaar en ketent mij aan het leven.

Ach, waar maak ik me druk over. Op dit ogenblik gebeuren de ergste dingen in de wereld. Tot mijn achtendertigste heb ik een mooi en soms avontuurlijk leven gehad. Ik heb het interessantste decennium van de vorige eeuw als tiener mee gemaakt (ik bedoel echt mee maken). Na mijn achtendertigste – toen ik een vast beroep heb aangevat – heb ik nog talloze gelukkige momenten beleefd en vooral veel boeiende reizen gemaakt. En de toekomst? We zullen wel zien. Nu leef ik nu.
Ik zal nog maar eens eerlijk zijn en opbiechten wat mijn spilzucht heeft opgeleverd:

Polycarbonaat (met geluid):

Bonnie ‘Prince’ Billy – The Letting Go
Hacienda Brothers – What’s Wrong With Right
Lambchop – Damaged
Matt Ward – Post-War
John Philips – John The Wolfking Of L.A.
Bert Jansch – The Black Swan
Mercury Rev – The Essential Mercury Rev
Solomon Burke – Nashville
Sparklehorse – Dreamt For Light Years In The Belly Of A Mountain
Hard Workin’ Man – The Jack Nitzsche Story Volume 2
Yo La Tengo – I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass

Polycarbonaat (met beelden en geluid):

Terrence Malick – Days Of Heaven
Brian De Palma – Carlito’s Way
Brian De Palma – Carrie
Tom Tykwer – Lola Rennt
Paul Auster – Lulu On The Bridge
Sam Peckinpah – The Wild Bunch
John Ford – The Searchers
Richard Linklater – Before Sunset
Martin Scorsese – The Last Waltz
Frederico Fellini – De Witte Sjeik
Michael Powell – Peeping Tom
James Mangold – Walk The Line
Margaret Brown – Be Here To Love Me
Blake Edwards – Breakfast At Tiffany’s
Richard Brooks – In Cold Blood
Bennett Miller – Capote
Wong Kar Wai – Chung King Express
Wong Kar Wai – Fallen Angels
Wong Kar Wai – In The Mood For Love
Wong Kar Wai – 2046

Papier:

Dictionary Of Idioms
Berlin Atlas
Portugal Rough Guide
40 digitale fotobewerkingtechnieken
George Pelecanos – Drama City
Laurence Sterne – Tristram Shandy
Hanif Kureishi – My Ear At His Heart
Geerten Meijsing en Doeschka Meijsing – Moord en Doodslag
Voltaire – Fransman in Londen – Brieven uit Engeland
Stefan Hertmans – Het Putje van Milete
Tom Piazza – My Cold War
Michael Cunningham – Specimen Days (nog een keer)
John Irving – My Movie Business – A Memoir
Sean Hepburn Ferrer – Audrey Hepburn, An Elegant Spirit
Film Posters of the 70s
Diverse tijdschriften.

Benzine heb ik echter niet gekocht.

Over veel van die dvd’s en cd’s en over een aantal boeken zou ik nu al verhalen kunnen vertellen, over In Cold Blood bijvoorbeeld, of over The Black Swan, of over Days Of Heaven. Maar ik laat het allemaal bezinken. En misschien zal ik het dan later, stuk voor stuk, bezingen of verwensen. Wat ik koop is vaak goud waard. Alleen is het geen tastbaar goud. Het zijn stuk voor stuk oliebronnen voor de geest: ze geven hem energie en voeding. Zo kan hij in beweging blijven en zich blijven kenbaar maken. Zo kan hij zich laten kennen in een zo eerlijk mogelijk verhaal. Zo kan hij beelden uit het leven grijpen en er kleine muziekjes van maken. En wie weet zal hij ze ooit voor het voetlicht brengen als een zanger zonder naam. Als’t god belieft, pleegde mijn moeder te zeggen. Die moeten we dan ook nog maar eens een keer uitvinden.

“The world is not my home
I’m just a-passing through
You got to come on up to the house.”
Tom Waits

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

11 gedachten over “NIEUWE BEKENTENISSEN VAN EEN CONSUMENT”

 1. speel je soms stratego, martin? als je in brugge bent moeten we dat zeker eens doen. we zetten ons op de oude brug over de gouden-hand-rei en laten onze legers op elkander los. ondertussen kijken we naar de mensen de passeren.
  marc

  Like

 2. ik kocht maandag ook een boek voor de tweede keer. Bewust. Rousseau kocht ik ook.
  En vandaag kocht ik een boek over onze hond, onder andere.
  Veel plezier met je aankopen Martin, dat stukje over ‘goud’ en ‘muziekjes’ vond ik het mooiste.

  Like

 3. mooi stukje, martin, hier zat ik eigenlijk op te wachten, je haalt een luttel tipje van je sluier
  één bedenking: wanneer slaapt professor pulaski?

  Like

 4. Inderdaad zijn onze wensen na 10 of meer dagen wachten ingelost. Een eerlijk stuk en nog leerrijk ook. Zo wist ik niet dat Fellini een Nederlandse film gedraaid had (de witte sjeik). Goed ook dat je geen benzine hebt gekocht, Brussel zal nog niet meteen branden. In naam van Stefan Hertman, dank voor het putje. Wist je ook dat zijn verzamelde gedichten verschenen zijn? Ik ben alvast aan het sparen.
  En de weke grens tussen bekentenis en intimiteit: je ziekte zo benoemen dat we moeten op Google gaan zoeken. Knipoog.

  Like

 5. marco, ik speelde heel veel stratego in de jaren zestig, met mijn toenmalige beste vriend Jean-Pierre. Ik ga graag op je uitnodiging in. Het moet wel mooi weer zijn en ook moet ik het spel opnieuw leren.

  evy, is er nu al een boek verschenen over je hond. dat is dan ongetwijfeld een BVH.

  marlon, ik slaap te weinig, niet omdat ik niet wil, maar omdat ik niet kan.

  marc, ik liep door brugge, op mijn verjaardag, en daar zag ik dat verzameld werk in de etalage van de slegte liggen, helft van de prijs. maar ik had al zoveel geld uitgegeven. laten liggen, verdomme.
  ja, ik twijfelde aan de spelling van i sceico bianco, ik kan het natuurlijk opzoeken. een mooie film, het is een nederlandse editie.
  in frankrijk maken alle maar dan ook alle regisseurs franse films.

  Like

 6. Zo har voor je zelf. Het gaat toch niet om vluchtig genot dat je al even snel weer excreteert? Hetgeen jij consumeert zorgt ervoor dat je je voedt en iets tastbaars nalaat tegelijk. Spiegels. Het licht valt er op een bepaalde manier op, en kaatst er op jouw manier uit terug. Een mens zal spiegel zijn, of hij zal niet zijn. Ook dat zou Rousseau gezegd kunnen hebben. Of La Rochefoucault misschien.

  Like

 7. maar zeg ik dat dan niet allemaal, eva? het begint met de inname, met geld als bindmiddel, en het eindit (voorlopig) met het afstaan. maar er is meer. er zijn hogere belangen mee gemoeid. daar heb ik het – nogal onrechtstreeks, ja – ook over.
  en wie ben jij, eva?

  Like

 8. martin, je zal ze wellicht wel kennen, maar ik herhaal
  nog eens sean o’casey’s waarheid als een koe op zijn
  45ste: “perhaps my best years are gone, but i would not want them back, not with the fire in me now.”
  familiar?

  Like

 9. Wie ik ben? Etymologisch: de levengevende. Maar professioneel: een verdorven reclamemens. Mag ik in dat kader ook even reclame maken voor mijn post “Ecce consummator” die hier wel bij aan kan sluiten.

  Like

Reacties zijn gesloten.