MUZIEK: JE MOET ZELF MAAR KIEZEN WAT JE MOOI VINDT

De website Last-fm laat mij elke week zien welke mijn favoriete muzikanten, elpees en songs zijn. Het is is een soort van alternatief marktonderzoek van mijn ‘onbewuste’ muziekkeuze. Maar houd ik echt zoveel van Vashti Bunyan? Helemaal niet. Ik zou zelfs niet één titel van een lied van deze zangeres kunnen noemen. Dat noemen van titels en namen wordt trouwens hoe langer hoe moeilijker. Think! Maar ik weet weliswaar dat ik van the Rolling Stones, Bob Dylan, the Who, Fairport Convention, Hank Williams en Aretha Franklin nog altijd zonder nadenken tientallen titels zou kunnen noemen.

Ik zit nu na te denken over een bewuste en noodzakelijke – noodlottige – lijst van favoriete platen in plaats van een onbewuste en toevallige. Maar het hangt toch altijd allemaal af van het moment, van het seizoen, van de stand van de sterren en de maan, van de armen van je geliefde en van de inhoud van je glas. Niets is definitief. (Zelfs god is ooit gestorven. Niemand schijnt daar nog wakker van te liggen, maar in de 19de eeuw was dat pagina één-nieuws. Nu hebben we Tom Boonen en Bush.)

Daarnet hoorde ik Shine van Daniel Lanois. Ik kreeg er geen kippenvel van, maar volgende week behoort Lanois wellicht bij mijn select clubje. Te mooi om waar te zijn. Wat me wel tot tranen toe ontroerde vanavond was Innocent When You Dream van Tom Waits, zoals het lied ‘gebruikt’ wordt in Wayne Wangs en Paul Austers morele fabel Smoke. Te waar om mooi te zijn. Tom Waits? Ja. Wayne Wang? Ja. Paul Auster? Ja. Met deze lofbetuiging en deze droom zeg ik u tot ziens, mesdames et messieurs.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “MUZIEK: JE MOET ZELF MAAR KIEZEN WAT JE MOOI VINDT”

 1. ivm 0110: slechts een ver vermoeden dat we je zagen, in AB was je een certitude, kom je naar The Pipettes in Bota op zaterdag? of Stijn op 4/11?

  ivm lijstje: klopt het dat ik Beck met Sea Change zie? is het omwille van de country/folk of waarom? ik zie niet meteen een Beck-fan in je… zijn Prince-adaptatie in de Hallen was het mooiste wat ik ooit op een podium hoorde én zag

  Like

 2. marlon, ik ben een bewonderaar van beck, ik heb bijna al zijn cd’s, behalve die psychedelische, ik weet zelfs niet hoe ze heet, en de laatste heb ik ook nog niet. Devil’s Haircut vind ik zijn beste nummer. Ik houd ook van Loser en Hollow Log, en zowat de hele Sea Change, dat is echt een meesterwerk.

  Like

 3. Shine van Daniel Lanois beweegt wel iets in mij, zij het niet tot tranen toe, maar wel in de richting van het vel. Van Tom Waits gaat veel verloren door de rasp in zijn stem maar dan ga ik lekker surfen naar liedjesteksten en kom daar dan al eens den Tom tegen en dan hoor ik beter wat hij schraapt.

  Like

 4. marlon, wat ik nog vergat. neen, ik kom niet naar die concerten. nog een geluk, want ik ben nog maar eens flink verkouden. the Pipettes zullen wel leuk zijn, denk ik.

  Like

 5. Hilarisch toolke, Martin. Ik zou Crush van Astrobrite te gek vinden en er al drie keer naar geluisterd hebben, maar ik heb er nog nooit van gehoord. Last.fm is leuk, maar ze moeten niet overdrijven. Onverdraagzaamheid kent zijn grenzen, maar verdraagzaamheid evenzeer. beterschap ook!

  Like

 6. Innocent when you dream. Prachtig nummer! ‘It’s such a sad old feeling/The fields are soft and green/It’s memories that I’m stealing/But you’re…’

  Like

Reacties zijn gesloten.