IK NEEM MIJN HOED AF VOOR TOM BARMAN

tom barman,muziek,engagement,verantwoordelijkheid,0110,voor tolerantie,zelfportret,pop,popcultuur,no more loud music,foto,martin pulaski

Vanmorgen hoorde ik – die nooit naar de radio luister! – toevallig een gesprek met Tom Barman. Over Barman heb ik hier al geschreven, meer bepaald op 2 augustus 2005 (de boekhouder in mij steekt de kop op), naar aanleiding van een aflevering van Zomergasten: Tom in gesprek met de sympathieke gastvrouw Connie Palmen. Ik schreef toen ondermeer dit: “En dan was er Tom. Na vijf minuten al was ik in mijn fantasie zijn beste vriend. Wat een innemende man! Zo eerlijk en emotioneel en vol respect voor oude mensen.”

Een zelfde gevoel kreeg ik nu weer, in de keuken, toen hij het over zijn vader en zijn moeder had. Over Moravia’s De onverschilligen, een boek dat ik nog steeds niet heb gelezen. Dat moet ik binnenkort toch eens doen. Over zijn liefde voor film (wat niet zo ongewoon is voor een filmregisseur). Over John Casavetes, die die liefde heeft aangewakkerd. Je kunt weinig betere leermeesters hebben, zeker niet als je de emotionele kant van de mens niet uit de weg wilt gaan. Barman had het ook over een zeer kortstondige verliefdheid tijdens een treinreis, waar natuurlijk niets uit voortvloeide. Het is iets wat we allemaal wel eens meemaken, verliefd worden op een meisje of jongen, of man of vrouw, in de metro, tram, trein, of bus. Voor het gevoel van leegte dat op dat moment van verliefdheid volgde vond Tom Barman troost in muziek. Muziek is niet alleen het voedsel van de liefde maar ook de klank van de troost.

Sinds kort is mijn bewondering voor Tom Barman nog veel groter geworden. (Ik ben even mijn hoed gaan opzetten om hem te kunnen afzetten. Een mooi symbolisch gebaar, dat ik van Marnix Gijsen heb geleerd). Wat op 1 oktober zal gebeuren en waar Barman zich zo voor heeft ingezet is iets nieuws in de Belgische geschiedenis, en zeker in de geschiedenis van het Belgische entertainment, waar elke entertainer een wolf is voor elke andere entertainer en waar het doel van entertainen erin bestaat het publiek te helpen wegvluchten naar artificiële paradijzen. In welk land is dat overigens niet het geval? Tom Barman en de honderden zangers, zangeressen, muzikanten en technici willen echter duidelijk maken dat wij allen verantwoordelijk zijn voor de maatschappij waar we in leven. Het gaat hier zeker niet om een egotrip, of om naïef idealisme, maar om een voorbeeldig maatschappelijk engagement.

De lezer van deze stukjes van mij zal onderhand wel weten dat ik een soort van melancholische anarchist ben, met sterk escapistische inslag. Een ontgoochelde en verbitterde, enigszins wereldvreemde ‘rebel’. In die verbittering mag ik niet berusten. Het volstaat niet dat ik rechtse extremisten, nationalisten, crapuleuze straatvechters, Vlaams Blok-politici (meestal met een dubieus verleden, en met een stralende stalinistische toekomst voor ogen, goelag voor wie niet past in het blauwe uniform inbegrepen), soms in vitriool dompel. Woorden schieten altijd tekort. Het woord ‘schieten’ staat hier nu. Ik wil niet zeggen dat we met z’n allen maar moeten gaan schieten op elkaar, omdat woorden tekort schieten. Neen, eerder het tegendeel van schieten. Wat we moeten doen is nadenken, spreken, liefhebben, begrijpen, streven naar het geluk van elke gemeenschap en elk individu. Dat kan alleen maar door de daad bij het woord te voegen. Dat is wat zoveel muzikanten en entertainers volgende zondag zullen doen. De bruine horde mag geen tweede kans krijgen. Niet in de Vlaamse gemeenten, niet in de Waalse, niet in Brussel en niet in die van de Oost-kantons. Nergens. Elke denkende mens is daarvan overtuigd. Het komt er nu op aan dit nu ook te zeggen en te doen. Bovendien vind ik dat de staat geen geld mag schenken aan een partij die de staat wil vernietigen.

Tot slot wil ik nu al Tom Barman bedanken voor wat volgende zondag zal gebeuren. No more loud music!

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

12 gedachten over “IK NEEM MIJN HOED AF VOOR TOM BARMAN”

 1. The killing of a chinese bookie & de onverschilligen, bijna samen in één stukje. Het is te mooi om waar te zijn. Het klopt dat ook niet helemaal. Maar er valt wat voor te zeggen.

  Like

 2. Schitterend initiatief. Evenveel respect voor broertjes Wauters en andere TuraLotti’ s.
  Wanneer komen de andere bv’ s eens uit de kast ?
  En de voetballers ?
  En wielrenners ?
  Tom Boonen misschien, zou die geen supporters kunnen overtuigen ?

  Like

 3. kom zeker allemaal is kijken naar de car of the week elke zaterdag word er een wagen uitverkozen en wie weet word dat wel jou wagen als je hem inzendt!! veel succes,
  het tune4ever-team

  Like

 4. Robert Johnson, Sufjan Stevens, Ennio Morricone en nog meer schoon volk. Raar dat ik deze blog nog nooit eerder had bezocht. Voila, ‘k ga je even linken zie. Btw : Blijkbaar een Pulaski-volgeling? Waarom is ‘m zo fantastisch misschien?

  Like

 5. tune four ever: hoe kan ik een wagen inzenden? is dat niet wat groot, en wat heeft het voor zin dat ik een wagen win als het al de mijne is (die ik op welke manier dan ook zou hebben ingezonden)? dit allemaal theoretisch, want ik heb geen wagen. zo’n DS, een ware godin zou ik nog wel zien zitten, maar dan om hier voor de deur te zetten. ik zou er eventueel in kunnen gaan zitten lezen.

  evy, het was mij niet echt om de mooie zinnen te doen, wel om de inhoud ervan. maar toch bedankt voor je mooie woorden.

  iris, fijn dat we het eindelijk eens over iets eens zijn. dat is voor herhaling vatbaar.

  misterbamboostick, ik weet niet wat je bedoelt met volgeling van… van pulaski? ik ben toch zelf pulaski, ik kan moeilijk een volgeling van mezelf zijn. maar als je de poolse generaal pulaski bedoelt, nee, daar ben ik geen volgeling van, en het stadje pulaski in de VS (ik vrees dat er zelfs meer zijn) trekt me ook niet bepaald aan. het verband tussen mijn familienaam en een personage in twin peaks vind ik wel een merkwaardig toeval. ok?

  koen, ja, the killing of a chinese bookie is natuurlijk fantastisch, met die ongelooflijke ben gazzara.

  Like

 6. het oneens zijn met elkaar en toch verdraagzaam aanvaarden…..dat zou eigenlijk de ultieme kunst moeten zijn, nu ik er nader op inga.

  Like

 7. Ja Martin
  wat jij hoorde op de radio heb ik ook gehoord dat interviuew en ook “zomergasten “met Conny Palmen en Tom Barman,ik wou dat ik erbij zat.

  Ik ben allang onder de indruk hoe Tom denkt en waar hij van houdt ,in alles lijkt hij op mij,ook jij.

  Angela

  Like

 8. Bon, laat me eens filosofisch overkomen. In m’n mail suggereerde ik verwondering over de link die kon gelegd worden tussen de onverschilligen van Moravia en the killing of a chinese bookie, die jij toch een goede cassavetes vindt. Nu ik ook. En om Cortazar te parafraseren, beide bevinden zich wel degelijk in dezelfde metafysische rivier of stroombedding. Dure woorden ik weet het, maar, lees ze maar tongue in cheek. Het punt dat ik wou maken was echter : de veelheid aan dingen en impulsen en mogelijkheden, aan keuzemogelijkheden, kortom, imponeert ons, maar doet ons keuzemogelijkheid met vrijheid verwarren denk ik (er is iets in het bewustzijn dat het tot een valstrik maakt voor zichzelf, Gombrovicz) . Op dezelfde manier veroorzaakt de veelheid van associaties die we met onze synapsen en andere hardbrainware kunnen maken een verwarring tussen ‘associatie’ en ‘verband’.

  Ik ben gisteren naar 0110 in Brussel geweest, feest, Jan Decorte die the Stranglers’ no more heroes bracht, plastic bertrand, lange jojo, two men sound of hoe schrijf je dat, roccadamo, daulne (outstanding even if personally unoutstandable, lees onuitstaanbaar), lazlo, red en le plus beau. Van elk koningshuis met ballen, of tieten als je wil, wordt dan op z’n minst wat schoon volk gedelegeerd om vanop het groot balkon of schoon verdiep, mee te komen schouderwiegen op putain, putain, al was het maar paola, laurent of gladiola, maar niet in het Koninkrijk België. In dit cryptoliberale land is het ‘every man a king, every man a king, (every man a millionaire),’ en dat biedt op lange termijn misschien een perspectief.

  Daarna nog naar Antwerpen gereden voor dEUS. Goed concert, veel volk/goed volk, veel concert. En als de mannen en vrouwen afsluiten met Mariman en ‘there will be no next time’, krijgt deze song de weerhaak en lading waarmee 0110 ons allen terug de wei van de werkelijkheid instuurt. It’s only reality that really hurts, it’s only reality that really helps. Cheers !

  Like

 9. Tom Barman is inderdaad een prachtig persoon. De passie en bevlogenheid waarmee hij over zijn interesses praat is besmettelijk. Ik heb in ieder geval ‘De onverschilligen’ gelezen en ‘The Big Lebowski’ bekeken. Allebei absolute aanraders. Het is en blijft de manier bij uitstek om nieuwe films/boeken te ontdekken. Luisteren naar de tips van een persoon die een uitstekende smaak heeft. Het is trouwens ook door ‘Tom Barman’ te googelen, dat ik deze blog ontdek heb. Deze tekst, het prentje van Tom Waits naast de tekst die ik nu aan het typen ben en zoveel andere interesante namen dii hier links en rechts staan doen me vermoeden dat ik dringend de rest van deze blog is moet lezen. Nee, dringend is een foute woordkeuze. Dringend is voor mensen die geen tijd hebben om van de dingen te genieten. Laat ik de rest maar eens lezen. Dat wil ik eigenlijk zeggen.

  Groetjes,
  Jolien

  Like

Reacties zijn gesloten.