EEN LIJST VAN DE WERELD

lijsten,categorieen,borges,bunuel,bob dylan,chinese encyclopedie,surrealisme,films

Ik houd van lijsten als absurde, willekeurige opsommingen. Het is me daarbij niet te doen om de wereld overzichtelijk te maken of er hiërarchie in aan te brengen door opdelingen in soorten. Ik wil categoriseren noch catalogiseren. De lijsten waar ik van houd maken de wereld alleen maar chaotischer. Dat is de bedoeling. Wat ik ermee beoog is dat ze inspiratiebron worden en de fantasie stimuleren. De lijsten die ik bewierook bevatten bijna altijd een surrealistisch element. Er komen zaken in terecht die er niet in thuis horen, of het na elkaar plaatsen van twee elementen veroorzaakt een schaterlach. Twee grootmeesters van de opsomming (en in zekere zin van lijsten) zijn Luis Buñuel en Jorge Luis Borges. Bob Dylan kan er ook goed weg mee, bijvoorbeeld in A Hard Rain’s A-Gona Fall.

De lijst die ik wil maken – geïnspireerd door een artikel van Chris Petit in 1OOO Films To Change Your Life (het hele boek is een lijst) – is een zeer subjectieve aangelegenheid en heeft ongeveer alles met de herinnering en de waarneming te maken. Een haarlok of zelfs een wenkbrauw kan er even belangrijk zijn als een aardbeving (willekeurige voorbeelden, die waarschijnlijk niet in de lijst zullen voorkomen). Het is een vorm van autobiografie. En door de klank van de woorden en de magie van de namen, en de volgorde waarin alles wordt geplaatst zal de lijst tevens een – bijna episch – gedicht zijn.

Dit is een zeer bekend maar onovertroffen voorbeeld:

“Dergelijke dubbelzinnigheden, overbodigheden en onvolkomenheden doen denken aan die welke Dr. Franz Kuhn toeschrijft aan een bepaalde Chinese encyclopedie, getiteld Hemels Emporium van welwillende kennis. Op die pagina’s uit een grijs verleden staat geschreven dat de dieren zijn te onderscheiden in a) toebehorend aan de Keizer, b) gebalsemd, c) getemd, d) speenvarkens, e) zeemeerminnen, f) fabeldieren, g) zwerfhonden, h) die welke in deze classificatie zijn opgenomen, i) die welke tekeergaan als dwazen, j) ontelbare, k) die welke zijn getekend met een heel fijn kameelharen penseel, l) enz., m) die welke net een vaas hebben gebroken, n) die welke in de verte op vliegen lijken.”
J.L. Borges, De analytische taal van John Wilkins.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

15 gedachten over “EEN LIJST VAN DE WERELD”

 1. ge kunt uzelf ook inlijsten en vervolgens verkopen aan schappelijke prijzen(weg die handel!)

  Like

 2. dag martin, lijstjes, lijsten….zelf hou ik er niet zo van. Ik hou niet van opsommingen, ook al zijn die chaotisch. Weet je, ik maak amper een lijstje als we op reis gaan; ik jongleer liever met woorden zonder omkadering, losjes en ja…in zekere zin ook chaotisch zoals jij aangeeft.
  Enne zelfs Elvis weerklonk boven het Provencaals boomgeruis door in mijn ontkaderd hoofd 🙂
  avondgroet,
  Iris

  Like

 3. beste iris, ik heb het helemaal niet over lijstjes in een minimalistische betekenis. zeker niet over boodschappenlijstjes, hoewel ik daar geen problemen mee heb. neen, ik heb het over het stijlmiddel van de opsomming, zoals dat onder meer voorkomt bij peter handke, jorge luis borges, luis buñuel, en vele anderen.
  bijna vergat ik isidore ducasse nog, betere bekend als comte de lautréamont, wiens chants de maldoror, eigenlijk één lange opsomming zijn. in dante’s goddelijke komedie wordt eveneens enorm veel opgesomd. dante’s werk is één lange lijst van de (christelijke) wereld.

  Like

 4. Ik verheugd
  dat jij ook van de zuivere lucht van die Canarische eilanden houdt las ik ergens in je oude epistels,
  verheugd mag melden dat ik nu vrijdagmorgend vertrek
  naar die twee eilanden

  tot later beste Martin
  Angela

  Like

 5. Leggen we een lijst aan of doen we aan lijstvorming?
  Leggen we daarbij een kartelband aan of om?
  Gaan we daarmee boodschappen doen of liever de boer op?
  Doen we dat lieverlede of veeleer uitdentreure?
  Hebben niets beters te doen? Zo ja, wat?
  Hebben we aanleg tot lijstvorming of liever tot lijsterbes? Beslissen we daar wel zelf over?
  Kunnen we ons zomaar laten gaan? Zo niet, waar is de rem?
  Vind je geen antwoord op deze vragen en ben je goed zoek?
  Beter dan goed zat. Ben je die vragenlijst zat?
  Dan dreigt overdosis of is de oever loos. In welk bootje ben je beland?
  Kan je wel belanden in een bootje? In welk bootje ben je aangewaterd?
  Is watering hetzelfde als wetering?
  Wat weten we weer? Mat meten me meer?

  Like

 6. beste angela, veel reisplezier. la palma is een heerlijk eiland. maar misschien doe ik er verkeerd aan het zomaar aan iedereen aan te raden. straks wordt het nog overrompeld 😉

  Like

 7. marc t., zijn lijsterbessen eetbaar? want ik zou me beperken tot de eetbare soorten. en ik kan geen kikker van de kant afduwen. het kapsel van de heer schiltz daarentegen zat nooit in een kluwen.

  Like

 8. Dat treft, er hangen gigantisch veel lijsterbesbessen rijp te wezen op dit moment. Eetbaar, maar rauw niet lekker , probeer jenever of confituur.

  Like

 9. Ja sorry hoor, martin, als ik jouw schrijfsels weeral eens verkeerd interpreteer maar ik vind altijd wel mijn eigen aanvoelen in een tekst, ook al nadert mijn gevoel niet dit van de schrijver. Ik heb ook zo mijn eigen fantasie waarin ik me koester. Zou ik beter zwijgen en mijn interpretaties voor mezelf houden ?
  Iris

  Like

 10. neen, hoor, iris, ik waardeer je eigen mening. dwarsliggerij kan soms zelfs stimuleren.
  een eerste reactie op een commentaar kan er weliswaar een van irritatie zijn. later komt bezinning – cool it down! – en probeer je de positieve kant ervan te zien, zoals ik nu doe.

  ik sta altijd open voor je commentaar. maar misverstanden moeten we natuurlijk zoveel mogelijk ophelderen.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: