REIS NAAR HET BEGIN VAN DE DAG

tinne-inge

Ik ben weer thuis, oud en vertrouwd, zij het met een nieuwe bril. Mijn wonden heb ik gelikt. Niet dat ze genezen zijn. Later vertel ik over de mooie dingen die ik gezien heb en de fijne mensen met wie ik heb gereisd. Vriendschap is het hoogste goed. Nu ben ik nog moe. Dat is bij mij meestal het geval, dat ik moe terugkeer van een reis. Of ziek. Nu ben ik niet ziek. Ik voel me zelfs enigszins genezen. Maar de zin om de hoofdstad in te gaan en feest te vieren, – hé, jongens, ik ben weer thuis -, dat heb ik niet meer. Ik blijf weg uit de stad. Zodra ik mij een bodyguard kan veroorloven, dan keer ik misschien terug naar mijn vertrouwde plekken. Voorlopig houd ik het veilig. Ik moet natuurlijk wel gaan werken, en dat is ook in diezelfde schrikbarende stad.

Ryanair was de laatste keer. Dat was de enige negatieve ervaring van mijn reis. De vlucht naar Pisa kost weinig. Terugkeren is al wat duurder. Ze weten dat je wel terug moet, dus kunnen ze dat doen. Een ritje met de taxi van Charleroi naar Brussel kost echter 90 euro. Ongeveer evenveel als de prijs van de gehele vlucht. Er zijn wel shuttles naar Brussel Zuid, dertig per dag zeggen ze, maar niet als het vliegtuig vertraging heeft. Ik had geen zin om een nachtje in Charleroi door te brengen, een wellicht nog gevaarlijker stad dan ‘my hometown’. Dat vertelde de taxichauffeur mij althans. Er zitten geregeld gewapende mannen in zijn wagen. Hij houdt dat stil, geen politie, te gevaarlijk, represailles. Bloedende mensen op straat blijven liggen tot een toevallige en onverschrokken voorbijganger ze vindt. Dat is het eerste verhaal dat je hoort als je terug in België bent. Drugdealers, bendes, afrekeningen, omerta. Terwijl we aan 167 km over de autosnelweg rijden. Die helse rit maakte me niet eens bang. Dat zal wel normaal zijn als je twee weken tevoren de dood in de ogen hebt gekeken. Van de luchthaven van Charleroi (“Brussels South”) tot in Anderlecht aan het stadspark in 20 minuten. Ik denk dat de taxichauffeur zowat alle verkeersregels heeft overtreden. Zeker weet ik het niet, want ik heb geen auto en ken de verkeersregels niet. Ik denk dat je in een zone 60 maar 60 mag rijden en geen 149. Maar ik was vroeg thuis, en tevreden, zij het blut. Om 2 uur had ik mijn koffer al uitgepakt. Om 3 uur lag ik in bed. Ja, Ryanair is een klant kwijt. Maar Lucca krijgt een verlenging. En mijn reisgezellinnen ook, zulke charmante en begripvolle dames bestaan er niet veel meer, denk ik. Hun gezelschap is ongetwijfeld heilzaam voor me geweest.

Foto: Tinne en Inge, M.P., Lucca

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “REIS NAAR HET BEGIN VAN DE DAG”

 1. dag Martin.
  vorige maal was ik laatst (maar dat kan nog veranderen).
  en hier ben ik eerst.
  ik wens je welkom terug.
  we hebben je gemist, dat zie je wel.

  Like

 2. Of charmante en begripvolle dames bestaan niet veel meer ?
  Hmmmm als je heeeeel goed zoekt, wel hoor !
  Welkom terug martin enne…vanzenleve niet vliegen wij met dergelijke maatschappijen, hoe goedkoop ze ook mogen wezen. Maar toch veilig terug thuis, zie ik.
  Iris-groeten

  Like

 3. hey dag martin, goed je terug te zien. je reis heeft je deugd gedaan. Je ziet er goed uit. uitgerust en alert. regengroet. marc

  Like

 4. Martin, nu moet je nog eens ‘New York Dolls’ draaien, erg therapeutisch, geneest alle wonden, werkt zelfs helend voor de littekens, inclusief die uit het pre-Ramones en Sex Pistols-tijdperk.

  Marlon ’n roll.

  Like

 5. Beste Martin
  wat schtijf je mooi en boeiend
  ik durf niet meer superlatieven gebruiken maar je hebt mijn hart gestolen met over Tom Barman in zomergasten te schrijven
  ik voelde me betrokken en wil meer van je lezen
  ben helemaal niet vertrouwd met blogs en zo in het wild schrijven aan een onbekende
  maar ,jij bent niet onbekend voor mij
  je behoort tot mijn leefgedachte
  Groetjes van
  Angela
  Bedankt

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: