INTIMITEIT: DE PENIS VEROVERT HOLLYWOOD

Als voorproefje op mijn bemoeienissen met Slavoj Zizek wil ik graag even iets citeren uit ‘Welkom in de woestijn van de werkelijkheid’. De filosoof gaat in op Hanif Kureishi’s ‘Intimacy’. Lange tijd was deze Britse schrijver, met zijn aparte en tolerante standpunten, mijn steun en toeverlaat. Vooral ‘The Buddha Of Suburbia’ en ‘The Black Book’ hebben mij zeer geboeid. De voorbije jaren is Kureishi, zoals veel tegencultuurmensen die in de jaren ’60 zijn opgegroeid, steeds meer zijn heil gaan zoeken in een magische en seksuele ruimte, weg van de wereld en de werkelijkheid. ‘Intimacy’ is daar een goed voorbeeld van: een man en een vrouw neuken elkaar keer op keer zonder dat ze elkaar kennen. Ze zoeken in elkaars lichaam de extase op, en die anonieme daad moet dan de revolutie voorstellen. Kureishi heeft zich daarmee ver verwijderd van de ‘dancing in the street’- ideologie en van de kleine, zwervende gemeenschappen die de wereld zouden veranderen. Vergelijk de film ‘Intimacy’ met ‘Themroc’ en je weet wat ik bedoel. In ‘Themroc’, een tegenculturele film, werden geen geslachtsorganen getoond, in ‘Intimacy’, een mainstreamfilm, wel. Dat laatste wordt overigens bon ton, zelfs in het nieuwe Hollywood. Nog deze avond zag ik de doorgaans brave Meg Ryan toekijken hoe een al even naamloze vrouw in het toilet van een nightclub een man een blowjob gaf, met een close up van de penis in erectie. Ik heb het over de commerciële film ‘In the Cut’ van Jane Campion. In de ‘dancing in the street’-ideology was een penis in een film op zijn minst een metafoor voor de bevrijding van Eros en een uitdaging van de gevestigde Thanatos-orde. Nu is dezelfde – of een andere, het aanhangsel van een doublure – penis een doodgewoon object in de snelcomsumptiegemeenschap. In dit verband, en meer bepaald naar aanleiding van ‘Intimacy’ schrijft Zizek het volgende:
“Zich terugtrekken in de privé-sfeer betekent vandaag de dag dat men de formules van een persoonlijke authenticiteit overneemt die de recente cultuurindustrie in omloop heeft gebracht – van het les nemen in geestelijke verlichting en het volgen van de laatste culturele en andersoortige modes, tot aan jogging en body-building. De uiteindelijke waarheid van de terugtrekking in de privé-sfeer is de publieke bekentenis van intieme geheimen in een tv-show. Tegenover dit soort privacy moeten we benadrukken dat het uitvinden van een nieuwe collectiviteit vandaag de enige manier is om uit de ketenen van ‘vervreemde’ verdinglijking te breken.”

Volgens Zizek, in het interview in Magazine Littéraire, leven we niet langer in een consumptiemaatschappij. Typische hedendaagse koopwaren zijn koffie zonder cafeïne, bier zonder alcohol en room zonder vetstoffen. Zizek ziet daarin angst voor het consumeren. De mensen willen wel, maar ze weigeren er de prijs voor te betalen. Hij vergelijkt dit in een snelle, maar terechte, gedachtesprong met de zogenaamde tolerantie. De tolerantie is in werkelijkheid intolerantie. Het subject vouwt zicht terug in zichzelf, wordt narcistisch; het bouwt zich op op de angst voor de nabijheid van de anderen. Hij verwijst daarbij naar Kierkegaards vraag en antwoord: “Wie is de naaste die men moet beminnen?”. “Degene die dood is.”

Ondertussen in het Oosten:

penis

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

14 gedachten over “INTIMITEIT: DE PENIS VEROVERT HOLLYWOOD”

 1. het is al laat en ik wil terug gaan slapen en ik heb snel gelezen, te snel misschien, dat kan.
  Vraag die even snel bij me opkomt: wat met die mensen die wél koffie met cafeine blijven kopen, evenals room mét vetstof en bier mét alcohol?

  Like

 2. Ik behoor tot diegenen met angst voor het consumeren, maar ja, ik draag dan ook mijn gezondheid hoog in het vaandel. Daar doe ik toch geen vlieg kwaad mee enne…..ik kan er nog van genieten ook.
  Van de rest van ’t leven consumeer ik puur 😉
  smakelijk ontbijt, martin
  Iris

  Like

 3. zizek geeft maar enkele voorbeelden (maar ze zijn niet gratuit). het zou absurd zijn te denken dat zizek ervan uitgaat dat iedereen koffie zonder cafeïne drinkt).

  Like

 4. Ik lees dus wel sommige reacties en begrijp meestal dat weinigen echt lezen wat je schrijft: ze kijken naar het scherm. Om dit te lezen, volstaat het dat je de tekst kopieert en dan in een tekstverwerker plakt, vervolgens afdrukt en dan leest. Dan zie je totaal andere woorden, verbanden en nuances. Een blog is nogal log om lezen omdat het op scherm verschijnt en een scherm nu eenmaal geen drager is van leesgoed. Nu ga ik rustig proeven van de zizi van Zizek of de penis van Pietje.

  Like

 5. Kijk, ja kijk, mij stoort het niet dat in een beeld (gesculpteerd of op pellicule) een penis verschijnt, ja zelfs een kutopening te zien is. Maar dat die viespeukerige Amerikanen dat doen in het toilet van een nachtclub is goor. Goor volkje, die Rikanen. Gelukkig heb jij er een Indisch beeld bij geplakt. Dat mag er zijn en dateert van toen 1 & ander (zijnde penis en vagina) nog vrij hoog aangeschreven stond in de beschaving. Nu zijn pik en kut herleid tot hapklare brokken van een massale verbruikssamenleving. Ik drink nog wel echte koffie, vooral ’s morgens. En ik zal niet op Google zoeken wie (the fuck) Jan Temmerman nu ook weer is (ik weet het toch al, helaas).

  Geliked door 1 persoon

 6. ja, ik verslind ook zo veel papier als M. Tiefenthal. Misschien nog meer. Voor het overige was het vannacht nacht en nu is het overdag. En ik ben blij vast te stellen dat er nog mensen zijn die graag goede koffie drinken.
  En ik moet zeer regelmatig iets opzoeken. Maar ik vind dat niet erg.
  Ik ben al blij dat ik kàn opzoeken. Maar misschien ben ik te snel blij? Och, ik weet er niets van, in feite moest ik weer gevraagd hebben: ‘Wat bedoel je, Martin?’

  Like

 7. Men kan en mag niet verlangen van de blogbezoekers dat ze eerst alles uitprinten en dan gaan uitspitten tot op het bot. Wie dat wil, mij goed, ik heb daar geen tijd voor. Maar als lezers zich de moeite doen om langs te komen en uit een tekst pikken wat hen aanspreekt, zou men tenminste dankbaar mogen zijn voor de aandacht, zonder te eisen dat iedereen op dezelfde manier te werk gaat.Zeker als ze zich dan ook nog de moeite doen om te reageren. ’t Is gemakkelijker te overlopen en er even vlug uit te lopen zonder een woordje achter te laten.
  Dankbaarheid en begrip met aanvaarding van ieders wijsheid is blijkbaar niet meer van deze wereld. Sommigen vinden zichzelf toch zo geweldig elitair.
  Iris

  Geliked door 1 persoon

 8. nounou mannetje, wat een zieke taaltje sla jij uit, zet die stijgerpootjes snel weer op de begane grond, jij bent evengioed van deze arme wererld als wij. met je cryptisch woordgedonder imponeer je geen seconde, sorry.

  mv

  Like

 9. en je maakt me bovendien hypernerveus met je kretologie, vandaar mijn rare tikfouten, gvd nog aan toe

  mv

  Like

 10. marc, nuances schijnen inderdaad wel eens verloren te gaan. ik hoop dat de koffie je smaakt, vooral ’s morgens, maar de koffie op zich laat mij koud. dat je jan temmerman kent, dat is pas een spijige zaak. zo kun je nooit meer op je dooie gemak een film consumeren!

  Like

 11. marlon, ik weet niet of ik hier de rol van vrederechter of iets dergelijks moet spelen, maar eerlijk gezegd heb ik nergens cryptische woorden of uitspraken gevonden, tenzij bij mezelf misschien (want jezelf ken je natuurlijk niet).

  Like

 12. bedankt angela, maar zoveel lof verdien ik niet. ik zal henry miller eens moeten herlezen…

  Like

 13. achteraf bekeken vraag ik me af waar dit allemaal over ging, maar het was wel leuk dat er vonken spatten, dat lezers meningen hadden. ik vermoed dat het nu nog zo is, maar dat een bepaalde vermoeidheid zich doet gelden.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: