MUIZENISSEN IN VERBAND MET SLAVOJ ZIZEK

zizek,jan temmerman,selectie,kick,antwerpen,voorlezen,poezie,uitstel,gedichten,voorbereiden
Jan Van Veen en ik.

Ik beloof dat ik spoedig wat meer vertel over mijn lectuur van ‘Welkom in de woestijn van de werkelijkheid’ van Slavoj Zizek en over het gesprek met hem in Magazine Littéraire. Ik weet dat ik al vaker zulke dingen heb beloofd, en het dan niet heb gedaan (ik ben goed in iets niet kunnen afwerken of beëindigen), maar nu zal ik me aan mijn belofte houden. Eerst heb ik echter andere dingen aan mijn hoofd. Volgende donderdag 13 juli lees ik voor in de Muzeval in Antwerpen. Voorlezen heb ik al een hele tijd niet gedaan. Het is een uitdaging waar ik een heilige schrik voor heb. Zodra ik op het ‘podium’ sta valt die plankenkoorts gelukkig van me af. Het zijn vooral de dagen en uren die eraan voorafgaan die me parten spelen. Het voorlezen zelf geeft me meestal een kick. Nu moet ik teksten selecteren die thematisch en stilistisch enigszins samenhangen en dat is een hele klus. Niets is zo erg als je oude werk herlezen. Je weet dat jij het hebt geschreven, maar het is in heel veel opzichten niet meer van jou. Je bent iemand anders geworden.

Na de ultieme selectie moet ik ze luidop leren lezen. Ik mag niet over de woorden struikelen, ik mag niet te veel zingen, ik mag niet mompelen, enzovoort. Wat mag ik eigenlijk wel? Zulke praktische beslommeringen zitten een kleine beschouwing, enkele woorden maar, over Zizek in de weg. Ik kan alvast zeggen dat hij een filosoof naar mijn hart is: hij is tegendraads en hij houdt van westerns – en van film in het algemeen – en heeft er boeiende en zinnige dingen over te zeggen. In tegenstelling tot Jan Temmerman.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “MUIZENISSEN IN VERBAND MET SLAVOJ ZIZEK”

 1. Jan Temmerman, dat is toch die Gentse filmrecensent, waarmee ik het doorgaans eens ben, of bestaan er nog méér koeien die “blaren” heten, zoals men hier zegt ?
  Iris

  Like

 2. iris, het is een gentenaar, helaas, want ik houd van gentse mensen, maar zijn recensies vertellen meestal gewoonweg het verhaal van de film. dan moet ik er niet meer naartoe: ik weet alles al. een wat diepgravender analyse van zijn hand heb ik nooit gelezen, maar je weet het, ik lees geen kranten meer, misschien heeft de man bijgeleerd?

  wat ik me alleszins afvraag is hoe je het doorgaans met iemand eens kunt zijn. je moet toch van mening verschillen om door het leven te kunnen? of dan toch niet?

  Like

 3. beste martin, men kan nooit hélemaal in alles en nog wat eens zijn, noch hélemaal oneens zijn met een medemens. Men kan wel in één bepaald of meerdere aspect(en), één bepaalde of meerdere zienswijze(n) eens of oneens zijn. Mensen bestaan uit zoveel verschillen en zoveel gelijken dat je niet kunt spreken van heeeeeelemaal. Als ik hier zeg eens te zijn met Jan Temmerman dan gaat dit uitsluitend over zijn filmbesprekingen, voor de rest ken ik die man niet, hoef ik hem niet eens hélemaal te kennen.
  Of je überhaupt van mening MOET verschillen om door ’t leven te gaan, daar heb ik mijn eigen dunk over. Ik vind het even boeiend en minder energieverspillend om eensgezind met iemand door ’t leven te gaan, met vanzelfsprekende aanvaarding van de wederzijdse verschillen. Amaai ’t wordt hier doordenken en ’t is al laat.
  navond nog,
  Iris

  Like

 4. ja, dit is in een bepaald opzicht een terugblik. boodschappen aan de voorbije tijden gericht. nee, je kunt het niet met iemand eens zijn, als je gelukkig wilt zijn. je moet het oneens zijn en het daarover eens zijn denk ik. het erover eens zijn dat je er anders over denkt, anders dan de anderen. dat is iets anders dan solidariteit, en zielsverwantschap en dergelijke.
  en ik heb nog steeds een vreselijke hekel aan jan temmermans filmbesbrekingen, al kan hij een hele lieve man zijn. van film heeft hij echter geen kennis.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: