NEIL YOUNG, ALLEN TOUSSAINT EN ELVIS COSTELLO MAKEN DE WERELD BETER

allen toussaint,new orleans,elvis costello,neil young,muziek,pop,soul,popcultuur,bush,politiek,ohio,katrina,pathos,joe henry

Als ik Neil Youngs Living With War beluister, en zeker ook als ik Allen Toussaint en Elvis Costello hoor verbroederen op hun prachtige nieuwe cd, The River In Reverse, dan denk ik dat het misschien toch nog goed komt met de wereld.
Neil Young is politiek niet bepaald rechtlijnig, hij heeft destijds Ronald Reagan gesteund en vader Bush kreeg ook zijn goedkeuring. Maar nu gaat hij flink tekeer tegen de zoon. Het is van de single Ohio geleden dat Neil Young zich nog zo boos gemaakt heeft op ‘the powers that be’. Een song als Let’s Impeach The President laat weinig aan de verbeelding over en in dit geval is dat ook nergens voor nodig. Het moet maar eens gedaan zijn met die verdomde oorlog. Weg met de president!

Van Elvis Costello’s enthousiasme voor ongeveer alle muziek smelt mijn hart. De muzikale keuzes die hij maakt hebben net zo goed een politieke achtergrond. Zoals nu de samenwerking met Allen Toussaint, die tijdelijk in New York verblijft, omdat de orkaan Katrina zijn huis heeft verwoest. Met Costello’s stem heb ik het altijd wat moeilijk gehad; soms klinkt hij toch wat te pathetisch, maar ik heb er vrede mee genomen, al sinds My Aim Is True. Zijn klassieke zijsprongen kunnen mij echter minder boeien.
De producer Joe Henry verdient ook alle lof. Amerikaanse enigszins ‘vergeten’ artiesten, die een onmiskenbaar belang hebben gehad voor de cultuur – en dat belang nog hebben – brengt hij opnieuw onder de aandacht. Solomon Burke en Betty Lavette passeerden al de revue, nu is Allen Toussaint, de grootmeester uit New Orleans aan de beurt. Ik hoop dat Costello, Toussaint, samen met hun band spoedig naar België komen.

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

9 gedachten over “NEIL YOUNG, ALLEN TOUSSAINT EN ELVIS COSTELLO MAKEN DE WERELD BETER”

 1. voor hem heb ik altijd een zwak plekje gehad, en sinds de samenwerking met eddie vedder (pearl jam, remember?) kan het niet meer stuk. toch eventjes een barst in zijn beeld gekomen bij zijn (laatste?) optreden in België, honderd euro voor een ticketje. ik heb een paar maanden geleden nog crosby, stills, nash and young’s ‘déja vu’ op vynil aangeschaft. mijn zoon (13) is er gek van (ai).
  groet. marc

  Like

 2. ik ontdekte onlangs ook nog wat vinyl, hier, van mijn ventje. Dezelfde. Van toen we jong waren.
  Nu heb ik die ook integraal hier bij mij, op mijn laptop.
  ‘déjà vu’ klinkt heel mooi in de oren.
  Heb ik dat hier eerder al niet eens gezegd?
  Costello zit, met sommige nummers, ook tussen mijn favorieten. Toussaint ken ik niet, ik zal binnenkort wel eens gaan luisteren. Of later. Of ik kom hem nog wel tegen.
  @ marc: ‘ai’ is ook heel mooi 🙂

  Like

 3. was jij er dan ook bij toen neil young optrad met pearl jam (zonder eddie vedder) in kievit? dat was nog vrij goedkoop toen. en in vorst in 1974 met cazy horse (beste concert ooit, voor mij), dat was eigenlijk gratis, vergeleken met de prijzen van nu. het is schandalig. allemaal de schuld van bush!
  helpless op déjà vu zal hij wel appreciëren, hoop ik.

  allen toussaint is de belangrijkste songschrijver uit New Orleans. maar ook producer, arranger, enzovoorts. bij de nieuwe cd zit een mooie dvd, voor een keer.

  Like

 4. Tja, die Neil die nu eens rechts dan weer links zit op het politiek spectrum. Bedenkelijk? Of aanvaardbaar? Of gewoon begrijpelijk voor een min of meer geïntegreerde Canadees? Mogen wij een artiest zijn politieke opvattingen kwalijk nemen? Of gaat country toch samen rechts?
  Den Elvis dan! Vindt, allicht via vrouwlief, voorwaar de weg naar New Orleans, zij het tijdelijk in New York. Heb uittreksels gehoord van die samenwerking op – alweer – radio 1 en was verdorie geraakt. Vooral door Toussaint. Voorts moeten we elke dag, door ons scheppend werk, meehelpen aan de voortdurende schepping van de wereld.

  Like

 5. Ja, nu voel ik me weer dom. Misschien had ik eerst wat moeten googlen, zodat ik, een verstandig mens waardig, kon doen alsof.
  In plaats van te googlen ging ik gisteravond mijn Russische muziekleverancier even bezoeken, vond 2 nummers van Allen Toussaint. Musicmatch vond er meer. Ik moet toegeven dat mijn cultuur nog heel lang heel grote gaten zal vertonen. Ik weet niet of mijn domheid goed is, of slecht. Ik dacht eerder goed, maar heb af en toe mijn twijfels, maar ben wel blij dat ik me voorlopig nog niet zal vervelen. Vanwege het werk, enerzijds. Vanwege de cultuurgaten anderzijds.

  Like

 6. evy, maak je geen zorgen, ik ben een new orleans-maniak. ik houd enorm veel van de muziek die die stad heeft voortgebracht. waarom dat zo is kan ik moeilijk verklaren. in mijn radioprogramma heb ik er altijd veel aandacht aan geschonken (sinds 1982). op zoveel platen uit de big easy kwam ik die naam tegen, allen toussaint. dat was allemaal best mogelijk zonder google. je keek gewoon op het label, wie heeft die song geschreven, wie is de producer, wie speelt welk instrument, wie verzorgde de blazersarrangementen, enzovoort. een plezierig spel, een fascinatie, een aangenaam tijdverdrijf voor mooie mensen.

  Like

 7. we can can’ en ‘Tipitina and me’ bleek de enige Allen Touissant-rijkdom van de Russische MP3 industrie. Alvast een begin van een nieuw stukje op deze harde schijf.
  Neen, ik maak me in feite geen zorgen.

  Like

 8. Ooit heb ik mogen swingen op Hey pocky away,dr John the night tripper, gisteren heb ik de grootmeester himself de hand geschud en waarom noem ik hem de groot meester he is the duke of the 21 century met zijn beheersing van de piano verbleekt James Booker the Nevilles en ander muziekaal gespuis ….. Dit is overweldigend goed en onderstreept het belang van de New Orleans muziek in onze hedendaagse muziek cultuur ..punt

  Like

Reacties zijn gesloten.