EEN FAMILIEGESCHIEDENIS

De Autobahn trok een zo goed als rechte lijn van Hier naar waar je moest zijn, namelijk nabij de zee in het Zuiden, de geur van sinaasappels in het witte zonlicht. Het witte zonlicht in je gezicht. Geen zonnebril die je daar tegen beschermt. Alsof er goden bij komen kijken, opeens, als insecten die uit machines komen kruipen. Alsof er weer wat moet worden gebloed voor een of andere schande. Maar dat waren andere tijden, andere normen en waarden. Stel je ze maar voor, goden met baarden.

Met een dodenhoed op kwam je nochtans glimlachend de hoek om, soms, met een zwarte teerling tussen de tanden geklemd. Of je daalde af in een familiegraf, met voor alle aanwezigen een vriendelijk of beleefd woord.

Recht naar de golven waar – graven en bunkers uit het oog verloren – ook gesurfd wordt. Maar eerst volgde een ruiker tulpen nog een gebogen lijn, namelijk toen je hem over het balkon gooide terwijl de te kostbare psychedelische vaas op tafel bleef staan.

Je bloedende ogen zochten een roofvogel boven de rotsen, terwijl je voetenin de plattelandsmodder wegzonken en je de namen van de bomen vergat.De namen, zoals ze in de boeken stonden genoteerd. Het laatste spoor dat ze nalieten.
Stel je de luxe voor, dakloze, naamloze, laatste mens, mens zonder woorden!

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

3 gedachten over “EEN FAMILIEGESCHIEDENIS”

 1. meestal lukt het niet meer om commentaar te geven (op deze computer toch niet).
  ‘nochtans’ en ‘maar’ waren de favoriete woorden van Hölderlin. Op zoek naar het heilige niets dan tegenwerpingen.

  Like

 2. bedankt voor Hölderlin, Martin.
  Maar Hölderlin staat hier al langer dan vandaag (of gisteren).

  (‘commentaar bij mezelf’ is een prachtige reactietitel, trouwens).
  Mij lukt het wel, om commentaar te geven, vaak veel te goed, click en het staat er.
  Geniet van je zondag, ik hoop dat je buiten bent, ergens, buiten.

  Like

 3. ik zit met mijn neus in de boekhouding. Betalingen. Buitenlandse. Ljubljana, zo staat er.
  Vroeger bestelden we via Nederland. De commerciële politiek van de fabrikant veranderde. Sinds kort bestellen we rechtstreeks.

  Like

Reacties zijn gesloten.