IN WELKE CATEGORIE HOOR IK THUIS?

Ik heb het een beetje lastig met de blogcategorieën van skynet. Hoochiekoochie is ingedeeld bij de literaire weblogs. Maar wat hier staat is geen ‘literatuur’. Het is iets anders. Deze woorden overschrijden de grenzen van categorieën en classificaties. Literatuur is vaak vervalsing, verschoning, verfraaiing. De schone letteren maken het leven aangenamer, gezelliger, leuker. In een hoekje met een boekje. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals Fernando Pessoa, Michel Houellebecq (van wie ik niet houd), Lewis Carroll (een genie), August Strindberg, Antonin Artaud, Geerten Meysing, enzovoort. Maar doorgaans heeft een literator niet de intentie het leven te veranderen. Hij schrijft en schrapt en verbloemt. Dat mag allemaal. Ik ben niet van mening dat schrijvers moeten worden opgesloten of verbannen. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat wat ik hier schrijf geen literatuur is, of vaak geen literatuur is. Wat is het dan wel? Dat weet ik niet. Maar je zou mijn ‘boodschappen’ veel namen kunnen geven. ‘Ik’ hoor onder veel categorieën thuis. Of, beter nog, onder geen enkele. ‘Ik’ ben echter alleen maar terug te vinden onder ‘literatuur/poëzie’, terwijl sommige van mijn teksten eerder filosofisch zijn. Heel vaak geef ik mijn mening over films, muziek, het weer, mijn lichamelijk toestand. Ik schrijf over liefde, steden, reizen, kunst, het gevoelsleven, utopieën, en vele andere dingen. Mijn teksten vormen een autobiografie, een ‘onderzoekend’ dagboek. Waar hoor ik dan thuis? Waar zou ik moeten worden aangetroffen?

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

7 gedachten over “IN WELKE CATEGORIE HOOR IK THUIS?”

 1. is, naar mijn persoonlijk aanvoelen, een allesomvattend begrip van woorden, gedachten, gevoelens, bedenkingen enz….
  Zoals jezelf aangeeft, Martin, spreekt de éne schrijver meer aan dan de andere. En wie bepaalt of een literair werk hoog- of laagstaand is ? Een groep(je) die zichzelf als alleswetenden, als elitairen omschrijven ?
  Weet je, ’t voornaamste is dat je zelf plezier beleefd aan je schrijfsels en dat men je weet te vinden en ’t is altijd fijn meegenomen als anderen reageren.
  Ik kan soms heel teleurgesteld zijn in een zogezegd literair-icoon, terwijl de zielenroerselen van een onbekende mij enorm kunnen raken.
  Ach, literatuur, het woord op zich roept zo’n grote verscheidenheid op dat ieder van ons er toch een beetje bijhoort.
  Misschien eens een suggestie doen bij skynet voor een nieuwe categorie “van alles wat”, maar of dit méér duidelijkheid schept is maar de vraag.
  Wie zoekt, die vindt (jou) wel, zeg ik vaak 😉
  warme groet,
  Iris
  NB. (volgens het verklarend woordenboek) Literatuur = wat over iets geschreven is.

  Like

 2. ik maak me geen zorgen over die hokjes. het was alleen maar een kwestie die ik ter sprake wilde brengen. het is ook niet dat ik bang ben om niet gevonden te worden. al vind ik het altijd wel zeer de moeite om reacties te krijgen en erop te kunnen reageren, of erdoor geïnspireerd te worden. ik vind het gesprek, ook hier, van groot belang.

  het plezier van de tekst is uiteraard belangrijk, maar dat gaat natuurlijk zeer zeker ook over het plezier van de tekst van de ander. het plezier zit in zekere zin in de tekst.

  gelukkig dat er veel verscheidenheid is in de literatuur, zoals in alles (behalve in de televisieprogramma’s ha ha en in de toespraken van george w. bush). ik wilde voornamelijk zeggen dat ik me niet tot de literatuur reken.

  Like

 3. We kunnen iris volledig volgen en wensen je dus alle geluk toe in je categorie. Wie denkt dat hij buiten categorie bezig is, rijdt met een stadsfiets buiten zijn of haar uren en buiten het wielerseizoen een of andere colt buiten categorie omhoog. Zelfs met kunstbenen raak je tegenwoordig op het dak van de werled.

  Like

Reacties zijn gesloten.