DE OUDE MAN EN DE DOOD

Met zijn allen willen ze zijn dood, met bier en stront zullen ze hem opvullen (als was het stro). Het zit hem tot daar. Een oude man die moet sterven. Zie je hem zijn tuin bevochtigen met een druppelteller? Vooral de paarse tulpen krijgen extra veel aandacht. Zie je hem om vijf uur ’s middags razen tegen het razende verkeer?
Nooit liep hij iemand in de weg. Hij had het beste voor met jan en alleman. Hij probeerde het goede te doen. Dat zegt hij keer op keer. Maar wie luistert naar de oude, verbitterde heer? Een gesprekstherapie dan maar? Een zachtaardige vrouw die hem zou begrijpen? De oude man gelooft er allemaal niet meer in. Dat ze naar de kloten lopen, verdomde oplichters.

Om zes uur staat hij op de hoek van zijn straat om zich wat te laten beledigen. Rampzalige, sukkelaar, hij kan niet eens praten over het weer.
Het maakt allemaal niets uit voor de man die ze willen opvullen met bier en stront. Wat heeft dit leven voor zin? Hij kan even goed dood. Zijn hele bestaan speelde hij voor idioot. Had hij niet veel beter van het leven geprofiteerd? Een idioot is hij, die zich altijd heeft laten gebruiken. Pispaal van de dommekloten. Ja hij is beter dood. Maar hij moet wel voor ogen houden dat nogal wat mensen tevreden zouden zijn. Dan hebben ze weer iets om over te praten.

De stad gonst van het elektrische leven en daar zit hij met zijn ziel blauw van verdriet, alleen met een kloppend hart en vier muren. Niemand zal hem begraven in de woestijn. Hij is niet geobsedeerd door de dood. Hij is geobsedeerd door niets. Het geluk is voor hem weggelegd.

[Ik wil dit stukje graag opdragen aan de nagedachtenis van Louis Paul Boon. Boon was ook nogal eens een donker boontje.]

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “DE OUDE MAN EN DE DOOD”

 1. je doet me aan mijn tante denken, die klaagt ook altijd. Elke week het zelfde liedje. Verschrikkelijk.
  ‘Ik word zo niet’, denk ik dan steeds.
  Mooi stukje, maar ik ken niets van boon, ik lust zelfs geen bonen, ook geen witte.

  Like

 2. sorry hoor martin, ik vind al de hele dag mijn draai niet, ik ben zelf aan het zagen, ik zou beter zwijgen.

  Like

 3. bedankt voor de fijne opmerking.
  wat hier staat is heel gewoon een (nabije) toekomstvisioen. overal om ons heen gaan nu al oude mensen aan hun eenzaamheid ten onder. het gezaag van ‘reality shows’ en pulpseries op de televisie biedt geen hen enkele troost, integendeel.
  zelf heb ik een schitterend leven, maar zoals zoveel hedendaagse schrijvers aantonen, is dat wel op drijfzand en – vooral – uitbuiting gebaseerd.

  Like

 4. neen, een fijne opmerking was dit niet. het spijt me nog steeds.
  anderzijds dacht ik hier vanochtend aan terug en moest ik absoluut komen kijken.
  Dag Martin, welkom terug.

  Like

Reacties zijn gesloten.