DE ZIEL VAN TACANDA

tacanda

Op 25 april maakte ik een wandeling in Tacanda, een gehucht van El Paso. Er staan goed onderhouden boerderijen; achter de natuurstenen muren aan beide kanten van de weg liggen boomgaarden met amandelbomen. Overal bloemen in bloei. In sommige weiden staan zachtmoedige paarden. Nochtans is het niet El Paso in Texas, maar op La Palma. Toch vermoed ik dat ook hier wat paardenfluisteraars rondhangen. Overigens is het een gemakkelijke wandeling, zelfs als je je zwak voelt. De meeste andere wandelingen op La Palma waren nu te moeilijk voor me. (Ik heb veel gerust, geslapen, wat boeken gelezen en naar de oceaan zitten kijken. Soms naar de sterren, als het niet te fris was ’s avonds.)

Daar in Tacanda is op 26 april 1628 de ziel van Ana Gonzalez verschenen. Nu wordt zij de ziel van Tacanda genoemd. Deze Ana Gonzalez – of haar ziel – had een ontmoeting gehad met een engel. In Tacanda sprak ze de priester Juan Montiel aan. Deze man was een nieuwsgierige kerel. Hij wilde heel graag de naam van die engel kennen. Maar de ziel van Ana Gonzalez was schrander. Waarom zou ze de naam van de engel zomaar prijsgeven aan deze Juan Montiel? Eerst zei ze alleen maar dat de naam uit vijf letters bestond. De priester bleef aandringen. Uiteindelijk zwichtte Ana Gonzalez en biechtte de naam op, maar wel in het Latijn.
Spoedig deden in Tacanda allerlei geruchten over de ziel van Ana Gonzalez en haar ontmoeting met de engel de ronde. Nu wilden de dorpelingen, net als de nieuwsgierige priester Juan Montiel, op hun beurt de naam van de engel kennen. Maar de man was bang voor de inquisitie. Hij zou wel eens beschuldigd kunnen worden van ketterij, want de naam bestond immers uit vijf letters. Misschien had hij wel een gesprek gehad met een ziel die de gevallen engel Satan had ontmoet.

Foto: Tacanda, Martin Pulaski

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

Eén gedachte over “DE ZIEL VAN TACANDA”

  1. Blijkbaar is er geen ontkomen aan, aan engelen, duiven en duivels. Of duvels.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: