MONUMENT VOOR JOE

Ik heb de indruk dat er mogelijk onomkeerbare haat is ontstaan bij een groep jongeren in Brussel. Die haat en bloeddorstigheid hebben wijzelf, door onze ongastvrijheid, misschien enigszins in de hand hebben gewerkt. Maar dat mag geen verontschuldiging zijn voor zulke onmenselijke wreedheid.
Waarschijnlijk komt het willen bezitten van dat consumptievoorwerp, een mp3-speler, maar op de tweede plaats en is er echt sprake van uit diepe haat voortvloeiende moordlust. De kinderen van het nazisme hebben met hun absurde zuiverheidsobsessie een al even fanatieke groep ‘ideologische’ en zelfs racistische misdadigers en moordenaars doen ontstaan. Ook al ben ik atheïst, toch weiger ik nog steeds de hele islam te veroordelen. Ik geloof niet dat de islam slechter is dan het christendom, het joodse geloof of de vrijzinnigheid. Religies – en vooral hun leiders en instituten – hebben veel ellende berokkend en veel dieprood bloed doen vergieten. Maar religies hebben mensen ook bij elkaar gebracht en hen – ons -morele principes aangeleerd. Religies hebben zich meermaals overgeven aan paranoia, onverdraagzaamheid en systematisch fanatisme. Doorheen de geschiedenis hebben religieuze leiders dikwijls bonden gesmeed met despoten en dictators, soms op een cynische wijze ten dienste van hun geloof, meestal uit vraatzucht en machtswellust. Maar mede door dat falen van religies, door die lage en ‘onmenselijke’ kanten van hun leiders en het fanatisme en de onnadenkendheid van hun volgelingen, hebben ze gelukkig ook vrije mensen, vrije broeders en zusters, afvalligen, ketters, denkers, vrije geesten helpen ontstaan. Niet dat we die religies daar echt nodig voor hadden, maar hun dogmatisme heeft ons er wel toe aangezet om elk dogma in twijfel te trekken.

Goed en kwaad zitten in ons allen. Het kwaad houdt verband met wrok, verbittering, afgunst, zich beter voelen dan de anderen. Het kwaad ontstaat vaak bij gebrek aan democratische gemeenschap, in afgeslotenheid, als een samenzwering tegen de ‘onzuiveren’.

Wij bloggers hebben daarom ook een grote verantwoordelijkheid om, als spontane gemeenschap, alle mogelijke pogingen te ondernemen om dit kwaad in te dijken, zowel de zuiverheidsideologieën van extreem-rechtse bewegingen en individuen en van allerhande fanatici, als de bloeddorstigheid van om het even welk fundamentalistisch, onnadenkend, wraakzuchtig spiegelbeeeld daarvan.
Voor onverschilligheid, moet ik toegeven, bestaat geen enkel excuus. Wij zijn allen verantwoordelijk.

Die arme jongen, Joe, blijf in mijn gedachten spoken. Ik zal hem niet vergeten, om de eenvoudige, egoïstische reden dat ik zelf ook Joe had kunnen zijn. Misschien moeten we een monument oprichten voor Joe. In het midden van het Centraal Station van Brussel. Niet omdat hij een held is maar een slachtoffer. Een slachtoffer in de ware betekenis van het woord. Neen, niet ‘misschien’, we moeten dat hoe dan ook doen. Een vredelievend monument oprichten. Met de onderliggende boodschap dat iedereen hier welkom is, uitgezonderd fanatici en laffe moordenaars. Joe, je bent hier welkom, Rachid, je bent hier welkom, Véronique, je bent hier welkom, Baa, Milena en Anya, jullie zijn hier welkom. Brussel behoort jullie, behoort ons toe.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “MONUMENT VOOR JOE”

 1. ik schreef over hetzelfde trieste voorval, vanuit een andere invalshoek, maar eveneens met machteloosheid en moedeloosheid, wij hebben dringend een tegencultuur nodig, we zitten tegen en over de grenzen van ons holle materialisme, wat hebben wij te bieden aan schorremorie van moslim- en ander signatuur, wij staan met blote handen, ik dacht ooit dat de blogwereld een contra-signaal kon zijn, noppes no way: babbelboxerij, niettemin ploeter ik verder, jij ook stel ik vast, succes ondanks alles…

  mv

  Like

 2. Dit voorval is intriest, maar maken we dergelijke zinloze, totaal af te keuren en onbegrijpelijke daden niet dagelijks mee ? En niet enkel in multi-culturele middens. Wat met ouders die hun onschuldige en machteloze kinderen, vaak uit eigen frustratie en machtsvertoon tegenover hun partner mishandelen, doden ?
  Wat met onopgeloste verdwijningen waarmee familieleden gebroken trachten verder te leven ?
  Wat met onweerbare oudjes die door hun eigen (klein)kind koelbloedig afgeslacht worden ?
  Dagelijks, over de ganse wereld, worden mensen het leven ontnomen voor banaliteiten waar mijn verstand niet bij kan.
  Mijn hart bloedt dagelijks van al deze gruwels uit mensenbreinen ontsproten, door mensenhanden aangericht.
  Ik ben een globalist en zie het dus eerder wereldwijd maar zolang verziekte leiders aan de macht zijn, zullen wij blijven huiveren en bloeden voor de gruwels aangericht door de mens, het gruwelijkste wezen op aarde.
  Ik pleit al mijn hele leven lang naar communicatie als brug tot elkander, als vredevol wapen…..tevergeefs moet ik telkens opnieuw constateren.
  Ik ben daar ook heel dikwijls moedeloos van en kan mijn machteloosheid moeilijk dragen.
  Dit te kunnen delen met gelijkgestemden brengt voor mij de enige verlichting, maar blijven vechten en ijveren is noodzakelijk maar o zo moeilijk in onze huidige egocentrische en egoïstische leefwereld waar onverschilligheid en voyeurisme hoogtij vieren.

  Like

 3. dat mag.
  Als aandenken, als herinnering.
  Als reminder.
  En na de inhuldiging van dat monument gaan we op de Grote Markt gezellig napraten en koffiedrinken.
  Wat later wandelen we door de Koningsgalerij. Het monument zijn we misschien al vergeten.
  We kijken naar uitstalramen met de hoeden, de boeken, de handtassen, de schoenen en zelfs de messen.
  Ploeteren we niet allemaal?

  Like

Reacties zijn gesloten.