TAROT / RUDOLF THOME

‘Tarot’ van Rudolf Thome, met Hans Zisschler, Rüdiger Vogler, Vera Tchechova en Katharina Bohm. Opnieuw intens genoten van deze trage, volwassen film, die gebaseerd is op ‘Die Wahlverwandschaften’ van Goethe, maar ik geloof dat het tarot-element wel nieuw was. Films als deze zijn parels : geen auto-achtervolgingen, geen geweld, niets van dat spectaculaire dat ons de laatste jaren zo vaak pijn aan de ogen doet, of over de grond laat rollen van het lachen (maar niet lang). Gewone mensen die met elkaar proberen te leven en te werken en daar maar heel moeilijk of helemaal niet in slagen. Het noodlot, de tragedie, het onherroepelijke – hoe dat alles moet worden aanvaard. Het is duidelijk dat zo’n prachtig huis – waar deze mensen in wonen – niet voldoende is om gelukkig of zelfs maar tevreden te zijn. Je moet er kunnen in leven.

Het thema van de werkloze schrijver komt in Tarot aan bod, maar het bestond ook reeds in Goethe’s versie uit 1809 : “In geen van die betrekkingen past hij. Hij kan er niets werkelijks doen; hij moet zich opofferen, zijn tijd, zijn overtuigingen, zijn manier van leven, en dat is hem onmogelijk.”

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

3 gedachten over “TAROT / RUDOLF THOME”

  1. Uit de recente Poëziekrant: “Ze werkte als secretaresse bij een uitgever van tijdschriften… Stevie behoorde tot geen enkele literaire kring en tijdens de oorlogsjaren geraakte ze geïsoleerd. In juli 1953 ondernam ze een zelfmoordpoging. Na haar ziekteverlof keerde ze niet meer naar kantoor terug…”.

    groets,
    mv.

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: