SPREKEN OF NIET SPREKEN

Probleem van het begin van de 21ste eeuw: de onmogelijkheid om te spreken over de werkelijkheid. Alles is oppervlakte, stijl, metataal, beeld. Velen zitten opgesloten in hun lichaam en kunnen niets uiten over wat er rondom hen gebeurt. Wat er rondom hen gebeurt is het andere, het vreemde. Zelfs hun eigen lichaam ervaren ze als iets vreemds, als iets wat moet veranderen. In de magazines gaat het vaak over zulke mensen: plastische chirugie, een andere kop voor mij. Andere oren, poten. Ook op televisie, in talkshows, in reality-shows. Hun lichaam is niet van hen. Weg ermee! Andere symptomen: zelfverminking, body art, autisme, toxicomanie en seksverslaving.

Jijzelf spreekt ook niet graag meer. Als je sommige mensen – vooral beroemdheden, popsterren en dergelijke, maar ook ‘belangrijke’ mensen zoals vorsten, politici en hoge ambtenaren – bezighoort, denk je vaak: zwijg toch, jongen, wat een gelul, wat een nietszeggendheid. Blaas niet zo hoog van de toren! De werkelijkheid is elders. Niet in jouw woorden. Ga eens een kijkje nemen, buiten. Je denkt dat niet altijd, er zijn uitzonderingen. Willem Dafoe hoor je graag praten, alleen al voor het timbre van zijn stem. Mark Lanegan heeft ook zo’n stem. Heel mannelijk, denk ik. Het zijn stemmen die me soms wel eens aan houthakkers doen denken. Ik was beter zelf houthakker geworden, houthakkers moeten niet praten. Tenzij tegen de bomen. Of spreek ik mezelf weer tegen? (Denk nu niet dat ik niet graag vrouwenstemmen hoor.)

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “SPREKEN OF NIET SPREKEN”

 1. Spreken.
  Maar het is te veel.
  Niemand gelooft het nog.
  Ze kunnen er niet tegen.
  Gekopieerde woorden.
  Alles werd aangeleerd.

  Het zijn struisvogels.
  Allemaal. 1 voor 1.
  Geen confrontatie. Confrontatie vraagt enorm veel energie.

  Reacties moeten korter zijn dan wat er staat?

  Like

 2. neen.
  niet allemaal.
  gelukkig niet.
  De meesten wel. De meerderheid.
  Struisvogels. Zo verschrikkelijk groot.
  En van de goeien? Sommigen worden gebroken. Zo is dat. Je kan het zien.

  Like

 3. neen, neen, reacties moeten niet kort zijn. lang is ook heel goed. sommign hebben wel iets te vertellen. veel te vertellen en veel te zeggen. maar in dit geval hoor je natuurlijk het timbre van de stem niet. een houthakker zul je wel niet zijn, neem ik aan…
  overigens heb ik niets tegen het ‘gepraat’, alleen tegen degenen die denken dat ze belangrijk zijn vanwege hun geblaat.

  Like

 4. jawel.
  Ik ben wel een houthakker. Ik heb massa’s hout gekliefd. Lang geleden. Dagen, weken aan een stuk.
  Ik hield er van.
  Ik kan het nog. Daar ben ik zeker van.

  Like

Reacties zijn gesloten.