WIR BAUEN EINE NEUE STADT

berlijn1998-1

Nooit ben ik zo euforisch geweest als in augustus 1998 in Berlijn. Berlijn was toen de grootste bouwwerf van Europa. De eerste dag dat ik er verbleef zag ik al het contrast tussen de antieke architectuur, bewaard in het Pergamonmuseum, en die van het Berlijn dat toen werd gebouwd, het Berlijn van de 21ste eeuw. Vooral de omgeving rondom de Potsdamer Platz. Vanuit het Pergamon ontwaarde ik door een klein raam daar buiten de nieuwe tijd, die ik boeiender vond dan al de Egyptische, Griekse, Arabische schoonheid in het museum.
Een dag later raakte ik bijna buiten mezelf van de lelijke schoonheid van de DDR-gebouwen aan weerszijden van Unter Den Linden en rondom de Alexanderplatz. De Alexanderplatz was zo leeg en zo desolaat en zo radicaal verschillend van het beeld dat ik er me van had gevormd door de lectuur van het boek van Alfred Döblin (en het ademloos bekijken van het televisiefeuilleton van Fassbinder op basis van dat boek) dat ik er bijna voorbij was gelopen.

Berlijn is de indrukwekkendste stad die ik ooit heb bezocht. Alleen al door de ruimte. Maar als de bouwwerven verdwenen zullen zijn? Als de kitsch werkelijkheid zal zijn geworden, of als de prachtige bouwwerken van de grote architecten er ‘definitief’ zullen staan? Ik geloof dat ik er dan niet meer zal terugkeren. Gedane zaken nemen geen keer.

Ik denk dat vooral ‘zonderlingen’ naar Berlijn gaan, mensen die geen genoegen nemen met het bestaande, die kicken op de geschiedenis, op het tragische in ons, op ruïnes en bouwwerven, op het afgrijselijke verleden en op de mogelijkheden die de toekomst biedt. Op de chaos die zichtbaar overwonnen wordt. De typische geur van Berlijn in 1998 was die van beton.

Met dank aan Palais Schaumburg voor de titel.

Foto: Martin Pulaski, Berlijn 1998

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

2 gedachten over “WIR BAUEN EINE NEUE STADT”

  1. berlijn anno 2005 is hier en daar nog steeds een werf en het contrst tussen de bruine klinische ddr-gebouwen en de bombasitsche fijngevoleige moderne architectuur is wel frappant ja
    alleen is heel de stad “zielloos” grote lanen met hoge gebouwen die de sfeer van de brusselse grote lanen niet eens evenaart
    niettemin in verborgen hoekjes en straten vind je heel gezellige plaatsjes

    Like

  2. Ik was opnieuw in Berlijn in 2005. De teleurstelling van de voltooiing! De bouwwerken zagen er veel beter uit toen ze nog niet af waren. Potsdamer Platz was een droom in 1998, in 2005 een belangrijk plein in een wereldstad, maar ook niet meer. De grote lanen stellen inderdaad niet veel voor. Maar Berlijn heeft wel prachtige plekken en er is bijzonder veel groen. Het is een genoegen om er rond te wandelen. Er zijn veel mooie vrouwen. En als je daar genoeg van hebt zijn er de honderden musea.

    Like

Reacties zijn gesloten.