VERWENST EN VERVLOEKT

Ik heb hier voorlopig voldoende aan heldenverering gedaan, en dat terwijl ik niet van helden houd, alleen van antihelden. Toch zal ik ook in de toekomst niet aan de dwangmatige, obsessionele behoefte aan bewondering en de uitdrukking daarvan in minder of meer geslaagde lofuitingen kunnen weerstaan. Vandaag wil ik echter, vanuit mijn kluizenaarscel en nauwelijks op de hoogte van het doen en laten en gewoonweg zijn van mensen en dingen die zich niet binnen mijn gezichtsveld bevinden, waarbij dient gezegd dat ik met de voordelen – soms wel eens nadelen – van ‘tunnelvision’ gezegend ben, mijn vloeken uitspreken over een aantal inwoners van dit land – om daarmee te beginnen – die bij mij braakneigingen opwekken, ook als ik niet teveel aan de fles heb gezeten. Ik verwens en vervloek, zonder enige voorkeur:

Erik Van Looy, Vlaams quizmaster bij uitstek, begenadigd filmregisseur
Yves Desmet, slimste mens van de wereld
De negentien Brusselse burgemeesters (waarvan 18 overbodig, 1 democratisch verkozene mag blijven)
Alle schepenen van de Brusselse gemeenten (wegens overbodigheid en onkunde)
Het voltallige Vlaams Blok, met een brakende voorkeur voor Morel, Dewinter, Demol, Annemans en Vanhecke)
Alle personen met verantwoordelijke functies bij de MIVB.
Industriële vervuilers
Hugo Coveliers
Belastingfraudeurs
Huisjesmelkers
Wapenindrustriëlen
Jean-Marie Dedecker, kampioen van alle autochtone politici
Jagers
Op winstbejag beluste farmaceutische industriëlen
Op winstbejag beluste wetenschappers en onderzoekers
Lobbyisten (ik bedoel niet: mensen die graag in hotellobby’s zitten)
Komieken zonder humor
Geert Hoste
Chris Van Den Durpel
Jacques Vermeire
Eva Pauwels (bestaat die dame wel echt?)
Prinses Mathilde
Kate Ryan
Pijprokende mannen jonger dan 80
Alle BV’s, waarvan niemand weet waarom ze BV zijn
Alle BV’s, waarvan iedereen weet waarom ze BV zijn
Jef Geeraerts
Peter Aspe
Geert Van Istendael
Kristien Hemmerechts
Boekenbeurzenbezoekers
Degenen die hier zouden moeten opstaan, maar die ik vergeten ben
Urbanus
Raymond van het Groenewoud
Wim Opbrouck
Benno Barnard
De weermannen
Bono (maar dat is vermoedelijk geen Belg)

Twee conclusies. Een: de lijst dreigt eindeloos te worden. Twee: ik moet nog veel opzoekwerk doen. Maar ik betwijfel het of ik hier nog mee wil doorgaan. Ik zit hier nu echt te walgen. Bah!

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

14 gedachten over “VERWENST EN VERVLOEKT”

 1. Beste Martin,ik ga over de ganse lijn akkoord met je nijdlijstje, ik zou er nog talrijke bekende eikels willen aan toevoegen, maar dan wordt het gezeur eindeloos, toch nog ééntje: de actuele Marc Uytterhoeven.

  mv

  Like

 2. Maak je zo’n lijst op louter om reactie uit te lokken of ook om je af te reageren? Mag ik vragen daar ook de “infiltranten uit de onderwereld aan de top van sommige federale overheidsdiensten” aan toe te voegen? Terwijl ik dan toch bezig ben: Guy Mortier verdient geen plaats op je lijst, tenzij je ooit op een blauwe maandag op de humoredactie hebt gewerkt. Uitdrukkelijk verzoek ook om mijn vriend Geert van Istendael van je lijst te halen, op straffe van gerechtelijke vervolging. Heb je ooit aan tafel gezeten in een restaurant met Bono en is het eten je niet bevallen? Schiet dan op de kok. Enz.

  Like

 3. Natuurlijk wil ik reacties uitlokken. Wie wil dat niet? Maar ik wil me ook eens boos maken en aan die boosheid namen geven. Ik heb nooit bij Humo gewerkt. Ik weet niet waarom GM hier werd genoemd. De man werkt gewoon op mijn zenuwen. Mark Uytterhoeven mag er inderdaad ook op, en die dikke acteur die in alle Vlaamse tijdschriften en kranten staat (niet omdat hij dik is, ik houd van dikke mensen). Frank Raes, Jürgen Verstrepen (ken ik niet, maar Vlaams Blokker zeker?) : zet ze er maar bij. Snelders: who the fuck is Snelders? Bono is een slechte muzikale kok en draagt de verkeerde zonnebrillen. Of bedoel je Sonny Bono van Sonny & Cher? Die is al een tijdje dood.
  Voor de rest: vul maar aan.
  De troost van de melancholie is al breed over dit logboek uitgesmeerd. Cat Power is een van die troostende ‘engelen’.

  Like

 4. ik denk dat je Wim Opbrouck bedoelt, een vreselijk irritant personage, zijn narcisme is gewoon ondraaglijk en zijn omnipresentie onmenselijk

  (de meesten van die nitwits worden gepusht en/of gemaakt door Humo)

  Like

 5. ik vind een lijst met mensen die ik verfoei/niet graag heb/niet respecteer/liever niet naar kijk/liever niet mee praat: de moeite niet waard. Te veel eer.
  Van de helft hier heb ik geen last.Geen TV kijken helpt wel degelijk. Ik kan vaak niet tegen TV, vanwege veel personen, programma’s of acteurs. Soms kan ik wel tegen TV, maar meestal niet.
  Ik kan ook niet tegen die tijdschriften/kranten die veel van deze mensen hun verhalen vertellen.
  Of is dat allemaal té algemeen?

  Like

 6. Je hebt gelijk, Evy, het is puur ‘adolescent’ tijdverlies. Waar ben ik aan begonnen, waar ben ik mee bezig… Een verkeerd spoor. Snel verlaten!
  (overigens wil ik adolescenten niet beledigen)

  Like

 7. bij nader inzien heb ik guy mortier geschrapt. het is fijne man, hij heeft veel gedaan voor de rock & roll. arno heeft gelijk: hij had in de jaren zestig een uitstekend radioprogramma.

  Like

 8. inderdaad, alleen jammer dat benedictus geen inwoner is van dit land! maar er zijn er nog in de aanbieding. bart de wever heb ik nog niet gehad, en een of andere madam van wie ik de naam ben verteten.

  Like

 9. Inderdaad, zo komt het onbewuste dan toch ook nog eens aan het woord. Eigenlijk gebeurt het de hele tijd, maar merk je het niet altijd, of word je er niet op gewezen door anderen.

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: