SCHOPENHAUER’S HORROR STORIES

“Between Montaigne’s birth in 1533 and the publication of the third book of his Essays in 1588, the native population of the New World is estimated to have dropped from 80 to 10 million inhabitants.” Dat schrijft Alain De Botton in ‘The Consolations Of Philosophy’.
Ik breng dat even in verband met een andere uitspraak, van Schopenhauer, aangehaald in ‘Statusangst’ van dezelde Alain De Botton: “Het zal ons langzaam maar zeker onverschillig laten wat in het bewustzijn van andere mensen omgaat, wanneer we voldoende doordrongen raken van de oppervlakkige en futiele aard van hun gedachten, de bekrompenheid van hun standpunten, de onbeduidendheid van hun gevoelens, de verdorvenheid van hun dwalingen […]Dan zullen we beseffen dat wie veel belang hecht aan de mening van anderen hun te veel eer bewijst…” Als dit geen stof is om over na te denken!

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “SCHOPENHAUER’S HORROR STORIES”

 1. Gek, ik zat gisteren ook bij William Blake. Ik weet niet meer waarom. Ik weet niet meer hoe ik daar weer kwam. Ik zag hierjuist Blake staan op je erelijst. Stond Blake daar gisteren ook al? Ik weet het echt niet meer.
  Schopenhauer had gelijk. Over statusangst en futiele aard en meningen van anderen. Dat wist ik al. Maar gaat het niet veel verder? Ik denk het wel. Weer te ingewikkeld voor de eenvoud.
  Het is een mooie dag, Martin. Van mij mag het ook regenen, buiten.
  Blij dat ik hier weer eens kwam kijken.

  Like

 2. neen, blake stond hier gisteren nog niet, hij werd wel in dat ‘interview’ genoemd, geloof ik.
  ik ben bijna genezen, morgen kan ik wellicht weer werken.
  het gaat inderdaad verder dan de mensenhaat van schopenhauer. en verder dan de uitroeiing van de indianen. verder verder verder

  Like

 3. misschien kwam blake door johnny cash? in een documentaire over johnny cash, onlangs op tv, had kris kristofferson het over blake, een van kk’s grote helden (hij heeft er zijn thesis over gemaakt).

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: