UIT HET HARNAS

Each night when I go to bed I pray
Take me with you…(The Jayhawks)

Valt het donkere weer je niet te zwaar, het lichte je niet te licht, mijn liefste? Als ik gulzig tijd drink, hem zelfs verdrijf met gezeur van talloze oude knarren, waar sluimer jij dan en waar strooi je dan je woorden, de schuimspatten van je glimlach rond? Ik wil je voor me zien en voor je zijn. Want deze dagen gaan nu zo hun gang dat ik al hun uren naar jou toe moet dragen.
Anders is er niets dan onopgesmukt in metro’s staan, een prooi voor ieders blik, en in het huis, om blind te worden, Pinot Noir en Codeïne. Verdoofd met Monica Belluci en Paz Vega, met Siri Hustvedt en Cat Power’s gefluisterd Satisfaction.
Daarna naar het eiland van de korte dromen waar paradijsvogels vergrijzen zoals mijn slapen en nachtegalen mij nuchter verwijten naar het hoofd slingeren:”Jij die je doof houdt voor de muze, jij verdorde speler.”
Wat zal het zijn, mijn liefste, elke vrijdagmiddag een Martini aan je zijde en beschaafd over Freud en Fellini geconverseerd of toch maar aan het raadsel van de liefde geofferd, en samen ten strijde tegen wat ons in het harnas jaagt? ”

 

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

6 gedachten over “UIT HET HARNAS”

 1. en dan zie ik haar zo plotseling uit het niets verschijnen.
  beelden voor mijn geestesoog/even een trilling …
  straks toch nog maar eens nikos k. ter hand nemen.

  Like

 2. ik volg niet.
  maar dat ligt aan mij, en te weinig weten.
  Mooi geschreven, en ondertussen vond ik de muziek en ook de tekst.
  Ontbreekt daar niet ‘me’ in de titel?
  (Ik word verbeteraar, of net het tegendeel, te onwetend om zelfs maar verbeteraar te kunnen zijn)

  Like

 3. ja, evy, soms ben ik te snel, of te verward, of te onoplettend. chaos is overal. dank je voor het verbeten verbeteren, ik heb zelf ook nog wat details gewijzigd. dit poëtisch proza is niet realistisch. het gaat over ‘ontsnappingsmogelijkheden’. het ‘harnas’ is het karakter, de gewoonte, het vastgeroest zijn aan normen en plichten (zonder daar nog vragen over te stellen). natuurlijk gaat het ook over het verlangen en de liefde.

  Like

 4. geen tijd nu
  jammer, soms is het jammer om geen tijd te hebben, soms is dat niet jammer.
  chaoshoofd, nog even, bijna over
  en werkhoofd
  Bon, ik herlees vanavond, samen met je uitleg, nu dringt niets door.

  Like

 5. in elk geval; het is mooi, en begrijpen maakt nog mooier.
  Verbeten? Ja, ja.
  Ik dacht trouwens nooit in termen van chaos. Misschien wil ik dat ook niet. Maar komt dat dan nu, vanzelf? Chaosdenken? Zou makkelijk zijn; een gemakkelijke verklaring. Te gemakkelijk? Ik heb geen idee.
  Uit en in het harnas… Mooi is dat, maar ik ben weer te moe, verbetenheidmoe. Positief egoïsme, is, of wordt dat altruïsme? Ha, een lang verhaal…

  Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: