GASTON BACHELARD EN HET MIJMEREN

flickr,dansen,bachelard,foto s,langspeelplaten,wijn,citeren,psychoanalyse

Weinig woorden vandaag. De voorbije nacht muziek beluisterd, wat danspasjes gewaagd en (teveel) wijn gedronken. Vandaag foto’s gemaakt van favoriete langspeelplaten, historische voorwerpen bijna. Een aantal van die foto’s op flickr gepost en nu ben ik heel moe. Ik denk dat ik wat ga rusten. Waarom vertel ik dit eigenlijk? Het getuigt van een immense banaliteit.

Ik zal nog iets ‘geleerds’ citeren als afsluiter, dan voel ik me misschien wat minder dom, na het doven van de lichten. Maar ik citeer het hier niet zomaar zonder reden.

“Ondanks de huidige wetenschappelijke ontwikkeling zijn de ontstaansvoorwaarden voor het mijmeren onaangetast gebleven. Zelfs de geleerde grijpt terug naar primitieve waarden wanneer hij zich niet met zijn vak bezig houdt. Het zou dus nutteloos zijn de historische ontwikkeling te beschrijven van een denken dat voortdurend de lessen van de wetenschapsgschiedenis tegenspreekt. Ik zal daarentegen een deel van mijn inspanningen aanwenden om aan te tonen dat de mijmering steeds primitieve thema’s herhaalt en zich voortdurend als een primitieve psyche ontwikkelt, ondanks de successen van het methodische denken, ja zelfs tegen wat de wetenschappelijk ervaringen ons leren.”

Dat schreeft Gaston Bachelard in 1949 in Psychoanalyse van het vuur.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

2 gedachten over “GASTON BACHELARD EN HET MIJMEREN”

 1. 1. om te kunnen vergeten, moet je eerst weten.

  2. het is niet omdat je je iets niet bewust kan herinneren dat je het niet meer meedraagt. Soms verbaas ik mijzelf met zaken te zeggen of te herinneren waarvan ik het bestaan al lang was vergeten.

  3. een mens is zoveel meer dan enkel feitenherinnering, die maar al te vaak voor wijsheid wordt aanzien in onze maatschappij, cfr. studie rechten, slimste mens. Daarvoor zijn er mijns inziens de hulpmiddelen zoals google, woordenboeken, encyclopedieen,… Slim zijn is veel meer dan dat. Het is een meerlagig begrip. Je kan slim zijn in sociale relaties, sterk in wiskunde, een goed geheugen hebben, creatief, …

  Like

 2. is een mooi woord.
  ik was vergeten dat het bestond.
  ‘primitieve psyche’. ook mooi.
  We worden niet toegelaten om zomaar alles te vergeten…

  Like

Reacties zijn gesloten.