KONING VAN MIJN KAMERS

jaen

Waarom heb ik mij de voorbije nacht zo opgewonden over Dirk Steenhaut? Hij en zijn schrijfsels zijn dat niet waard. Waarschijnlijk reageer ik zo intens omdat ik oververmoeid ben. Ik heb de voorbije twee weken gemiddeld vier à vijf uur geslapen, soms, zoals afgelopen nacht, maar twee uur. Ik ben niet moe en ik ben uitgeput. Neen, hij is het niet waard. Steenhaut niet, en al de anderen niet. Schrijven moet je over het goede en over het bijzondere, over het ongewone en het unieke, maar dat is veel moeilijker. Je vindt er heel vaak geen woorden voor, bijzondere, ongewone, unieke woorden. Een eigen taal, zoals Louis Paul Boon er een had, zoals James Joyce er een had, zoals Franz Kafka er een had. Jij hebt die taal niet. Daardoor verval je snel in boosheid en geklaag. De boze mens voegt niets toe aan de wereld, tenzij hij zijn boosheid verrukkelijk verwoordt of in beelden uitdrukt. Ik voeg niets toe aan de wereld, alleen maar lacunes, ongenoegen, twistvragen. Ook ik ken geen synoniemen voor bloemkool of kabeljauw.

Ik heb weer dertigtal foto’s op flickr gepost, van mijn studiereis naar Jaén, een provincie in Andalousië. En nu heb ik al zin om ze ongeveer allemaal weer te wissen, maar dat kan niet meer, want bezoekers hebben al hier en daar commentaren geschreven. Waarom wil ik ze weer wissen? Omdat ik ze niet uniek en ongewoon vind. Omdat iedereen die foto’s had kunnen maken. Je moet alleen maar een digitaal fototoestel hebben en klikken, klikken, klikken. Ja, ik voel me weer eens dom en waardeloos. Maar dat gaat wel weer voorbij en dan ben ik weer de koning van mijn kamers en weet ik over alles alles.

Foto: Jaén, 2005

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

2 gedachten over “KONING VAN MIJN KAMERS”

 1. Is het moeilijker jezelf te verlossen
  van de ideeën wat en wie je wilt
  zijn
  scheppen
  dan op te merken
  dat er veel meer mensen zijn
  wiens bijdrage mijlen lager ligt?

  Ik denk van wel
  In mijn wereld wel

  Denken brengt nu eenmaal ook onrust;
  want weten brengt ook verlangen
  en verlangen brengt ook ontevredenheid

  Maar ‘niets’, zoals je zegt
  is te veel

  En je weet het wel
  je weet dat het niet niets is
  Je ligt een heel eind boven niets
  veel verder dan anderen
  ooit zullen beseffen
  Weg van de brede basis
  van de piramide
  Maar niets
  betekent niet genoeg

  De menselijke wil en wens
  en de begrensdheid van het alles

  En als jij je dom voelt
  wie ben ik dan?
  En een ander?

  Volgens mij komt dit over als één warboel, sorry 🙂
  Het is er om eruit te halen wat begrepen en gezocht wordt.

  Groet,
  Pam

  And though her eyes are fixed upon Noah’s great rainbow,
  she spends her time peeking into Desolation Row.

  Like

Reacties zijn gesloten.