BETTYE LAVETTE : I’VE GOT MY OWN HELL TO RAISE

BETTYE LAVETTE 3

Je weet het al of je weet het nog niet of het maakt je niet uit: op de dag van alle heiligen treedt Bob Dylan op in Vorst. Maar wat je misschien nog niet weet en wat je misschien wel interesseert is dat Bettye Lavette, de meest miskende queen van de soul, op de dag van alle zielen, alle zielen jongens en meisjes!, optreedt in de AB club, voor 10 euro. Nog nooit van Bettye Lavette gehoord? Geloof me dan op mijn woord: het is een buitengewone soulzangeres, die zichzelf trouw is gebleven, die zich niet heeft laten kapot maken door pooiers, drank, drugs, geld en platenmaatschappijen (zoals bijvoorbeeld Aretha Franklin) en die nu pas eigenlijk de kans krijgt om echte platen te maken en ze ook uit te brengen. Hieronder citeer ik een tekst van He Made A Woman Out Of Me, een song geschreven door Burch/Hill en een ‘moderne’ kitchensink versie van The Taming Of the Shrew en in de jaren zestig net geen hit voor Bettye Lavette. Bobbie Gentry coverde het lied, en het werd ook gebruikt in de soundtrack van Alamo Bay in een productie van Ry Cooder. In dat laatste geval ging het om een schuchtere maar moedige, zeer blanke, en enigszins perverse versie door de actrice Amy Madigan. De uitvoering van Bettye Lavette werd echter nooit overtroffen. Ivo Van Hove had ze kunnen gebruiken in zijn bewerking van Het temmen van de feeks (waar wel een prachtig Cheree van Suicide in werd gebruikt).

He made a woman out of me

I was born on a levy
A little bit south of Montgomery
Mama worked in the big house
And daddy he worked for the County
I never had no learnin’
Until I turned 16
When Joe Henry come up the river, yonder
Law, made a woman out of me
Lord, he made a woman outta me
I used to tease Joe Henry
Guess it served me right
Wasn’t long till he left me
Crying out in the night
Joe Henry had his say
He wouldn’t set me free
I fear to tell everybody
That the man made a woman outta me
Lord, he made a woman outta me
When I think back to that day
So long ago
I get a little feelin’ on my mind
Although it hurt me
There’s one thing I know
When he left, he left him a woman behind
When I meet another young man
Wantin’ to love and run
My mind goes back to Joe Henry James
And a heck of a job he done
Ain’t no other man let me down
You see I been set free
Ever since way back yonder
When Joe made a woman outta me
Lord, he made a woman outta me
Lord, he made a woman outta me
Joe made a woman outta me
Lord, he made a woman outta me
Joe made a woman outta me
Lord, he made a woman outta me

Auteur: Martin Pulaski

Schrijver, blogger, DJ, moderne romanticus. Verslaafd aan muziek, film, boeken, kunst, steden. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal 106.7 fm in Antwerpen.

5 gedachten over “BETTYE LAVETTE : I’VE GOT MY OWN HELL TO RAISE”

 1. Lijstjes…
  Waren mijn lijstjes maar lijstjes…
  Nu zijn ze samenraapsels van snel en terloops genomen nota’s, van kopieën, van ISBN-nummers…, af en toe van minuscule papiertjes, en natuurlijk van uitgescheurde tijdschriftpagina’s of van onvolledige herinneringen in mijn hoofd.
  Meestal belandt alles in een map, die altijd ligt te wachten op klassement. Met plezier doorblader ik die, heel af en toe, als ik op zoek ben naar een titel, of een naam, of een idee.
  Ik ben, inderdaad, een lijstjesmens, maar slaag er nooit in de lijstjes volledig te maken, of de lijstjes netjes geordend te houden….
  En ik hou het liever zo; de charme van het steeds bezig blijven, het ongeordende denken, mijn sprongen van hier naar daar en soms naar niets.

  Like

 2. Zo zie ik het ook – zij het tot nog toe zonder dat echt te beseffen. Mooi dus, en een soort fantasie-denkrichting die wat structuur brengt – als dat al nodig zou zijn, tenminste.
  In elk geval, dat skynet-blog fungeert voor mij, eenvoudig voorbeeld, waarschijnlijk een beetje als lijstje zoals jij het beschrijft…
  Gek, hoe alles weer een andere vorm krijgt, zo in die vorm: alleen al je verleden, kan je netjes ‘in een lijstje gieten’, ook al zou dat misschien nogal chaotisch verlopen zijn; uiteindelijk kan een hele levensloop dus in een eenvoudig lijstje gegoten worden.
  En dan, de toekomst… ander paar mouwen…; voor het verleden zijn lijstjes niet nodig maar wel eenvoudig op te maken, voor de toekomst laten sommigen zich ertoe verleiden om alles netjes tot dwangmatig in lijstjes te willen gieten.
  Ik ga me niet laten meeslepen door deze gedachtengang, andere dingen hebben voorrang. De lijstjes zijn een mooi beeld, ik hou ze in mijn achterhoofd, en zal, vanaf nu, nog vaak glimlachen, in welke vorm mijn zgn lijstjes dan ook gegoten mogen zijn… mooie idee.

  Like

 3. (grinnik)
  bedankt… hoezo de listen?
  In elk geval; ik heb te weinig tijd. En zelfs dat opent denkpistes; als ik meer tijd zou hebben zou mijn denken anders zijn… enz enz, pagina’s vol.
  Ik ben een gelukkig mens.
  Met een hoofd vol woorden; te denken, te schrijven maar ook te lezen. En meestal moet ik die, allemaal, stopzetten. Wegens het niet hebben van tijd. (Misschien maar goed) enz enz
  Idee 😉 we openen 1 blog, samen met, bvb Ria. Elk kan inloggen en posten. Misschien opent dat perspectieven… Lijstje van ‘deelnemers’, lijstje van onderwerpen, lijstjes van lijstjes… ik blijf weeral bezig.

  Like

 4. Ik laat bezinken, temidden van de wel zeer eenvoudige idee dat een mensenleven aaneenhangt van lijstjes, en gevormd wordt door draadjes. Of is het omgekeerd?
  In elk geval; wat betreft rede, list, lijst, lijken en wizzards ben ik een absolute beginneling.
  Vraag is dus of ik deze mensenlevendraad wil opnemen, of niet.

  Like

Reacties zijn gesloten.