NAKED GIRL ASLEEP / LUCIAN FREUD


freud 2

Dit is een van mijn uitverkoren kunstwerken: Naked Girl Asleep, van Lucian Freud. Lucian Freud is de kleinzoon van Sigmund Freud. Hij is wellicht ook de duurste nog levende schilder. Geen andere schilder uit de 20ste eeuw heeft zo juist, zo precies, zo onverbiddelijk het menselijk lichaam in verf vertaald. Telkens als ik dit werk bekijk schaam ik me er niet meer voor dat ik een mens ben. Maar later, als ik het doek of de reproductie ervan, de rug heb toegekeerd keert de schaamte terug.

Reproductie: Copyright Lucian Freud, Fair Use

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, filosoof, DJ. Liefde voor steden, literatuur, muziek, film, kunsten, nachtleven. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

4 gedachten over “NAKED GIRL ASLEEP / LUCIAN FREUD”

  1. Ik wete het niet hoor, wat ik ervan vind..
    Kvond het altijd al iets moois en tegelijk afstotelijks hebben!
    Mja, mischien is het net dat wat het zo speciaal maakt he 🙂

    Like

  2. Ik begrijp wat je bedoelt. Net vanwege die ambiguïteit houd ik zo van dat werk. Hij maakt de mensen niet mooier dan ze zijn maar geeft hen wel hun menselijkheid terug (en hun kwetsbaarheid).

    Like

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: