LEVE BELGIE!

belgische vlag 3Ik ben geen royalist, maar houd wel van mijn land en zie geen enkele reden waarom het zou moeten ophouden te bestaan. België is een mooie constructie, heb ik altijd gevonden, en een goed werkende democratie. Ons land heeft sinds 1999 vrij goede federale regeringen gehad, zeker wat de ethische kwesties betreft. Voor sociale zaken is een regering met liberalen natuurlijk altijd te rechts, maar in dat verband wordt een mooi tegengewicht geboden door de Walen, met Elio Di Rupo als voortrekker. De Walen hebben altijd een veel sterker sociaal bewustzijn gehad dan de Vlamingen. Degenen die voor een splitsing van België zijn, streven naar een landje waar de conservatieve, bezittende klasse opnieuw de macht verwerft. De perfecte fermettestaat. Bart De Wever, helaas moet ik zijn naam hier noemen, beweert dat hij voldoende peilingen kan opsommen waaruit zou blijken dat de Belgen niet langer wensen dat hun land blijft voortbestaan. Die peilingen zou ik wel eens willen zien. Mijn intuïtie zegt me dat de koning gelijk heeft: een grote meerderheid van de Belgen wil niet splitsen. Overigens maken De Wever en zijn papegaaien zich belachelijk door zich over zulke onbenulligheden op te winden terwijl fanatieke moordenaars onze democratie willen vernietigen en wij democraten zelf onze ogen sluiten voor verwoesting van de bakermat van onze cultuur. En dat laatste gebeurt in onze naam, zogezegd om onze democratische waarden te vrijwaren.
België is een detail in de geschiedenis, niet meer maar ook niet minder. Bart De Wever en zijn nieuwe Vlaamse alliantie doen aan kortzichtige, egoïstische, antisociale politiek. Hun streven naar etnische zuiverheid kan ernstige gevolgen hebben. Maar ik blijf ervan uitgaan dat de meeste Belgen voldoende gezond verstand – en zin voor surrealisme – hebben om niet op de lokroep van de haat in te gaan.

Auteur: Martin Pulaski

Dichter, schrijver, blogger, DJ, sensitivist. Stadsleven, literatuur, muziek, film, kunsten. Radioprogramma ‘Zéro de conduite’ op Radio Centraal Antwerpen 106.7 fm en streaming.

5 gedachten over “LEVE BELGIE!”

 1. Volkomen gelijki De Vlamingen zullen toch iets moeten toegeven; en ‘geef toe’: wie waren voor 50 jaar de royalisten: de Vlamingen; en de federalisten of de voorstanders van een splitsing: de Walen. Misschien zullen binnen een kleine 50 jaar(als het zo lang duurt!?) onze kinderen en kleinkinderen opnieuw moeten gaan bedelen om werk in Wallonië, dat is nu reeds aan het achterhalen is bij de jongeren (studenten): talenkennis, polyvalener dan de Vlamingen, flexibeler dan de zogezegde Vlaamse globetrotters, e.a. … .

  Like

 2. Volkomen gelijki De Vlamingen zullen toch iets moeten toegeven; en ‘geef toe’: wie waren voor 50 jaar de royalisten: de Vlamingen; en de federalisten of de voorstanders van een splitsing: de Walen. Misschien zullen binnen een kleine 50 jaar(als het zo lang duurt!?) onze kinderen en kleinkinderen opnieuw moeten gaan bedelen om werk in Wallonië, dat is nu reeds aan het achterhalen is bij de jongeren (studenten): talenkennis, polyvalener dan de Vlamingen, flexibeler dan de zogezegde Vlaamse globetrotters, e.a. … .

  Like

 3. Bedankt voor je reactie Ruut. Ik schreef dit stukje meer dan twee jaar geleden en sta er nog steeds honderd procent achter. Alleen is de toestand nu nog waanzinniger geworden. We lijken snel op de ondergang af te stevenen. Een onbenul als Bart De Wever gijzelt de Belgische democratie; iemand die alleen in termen van dorpspolitiek kan denken jaagt miljoenen Belgen de stuipen op het lijf. Ik begrijp niet hoe dat mogelijk is.

  Like

 4. Ok be dit W-E in de ardennen geweest , daar hangen overal Belgische vlaggen aan de huizen !!!
  Leve Belgie, Vive la Belgique

  Like

 5. Dan moet ik dringend eens naar de Ardennen, om me daar wat te laten opmonteren door die wapperende Belgische vlaggen. Hier in Brussel hangen er ook wel wat uit. Zelf ben ik geen vlaggenzwaaier of zo, maar in deze context begrijp ik het volkomen.
  (Deze tekst, die ik schreef in juli 2005, is nu nog meer actueel dan toen.)

  Like

Reacties zijn gesloten.